Wat maakt je dik? Snacks zijn de echte rage

Wat maakt ons echt dik? # 1: snacks die we in en tussendoor nemen. Waarom snacken zo een negatieve invloed heeft op ons gewicht.

De VS wordt algemeen beschouwd als het land van vermoeidheid en naar schatting zal in 2015 driekwart van de Amerikanen te zwaar zijn. De oorzaak is echter duidelijk niet, zoals al lang werd aangenomen, de "typisch Amerikaanse" gigantische porties. Volgens een recente studie vormt de trend naar meer snacks een bedreiging voor de slanke lijn.
Onderzoekers van de Universiteit van North Carolina vergeleken het aantal en de bron van het dagelijkse verbruik van calorieën in de afgelopen 30 jaar. Zo consumeerde een Amerikaan tussen 2003 en 2006 gemiddeld 2374 calorieën (kcal) per dag, dat is 570 meer dan tussen 1977 en 1978. Volgens de deskundigen moeten de VS ook overdraagbaar zijn naar andere geïndustrialiseerde landen.

Eerst groeide het verlangen naar grote porties ...

In de eerste fase van het onderzoek (1977-1978 en 1989-1991) waren de groeiende porties nog steeds de doorslaggevende factor in de toenemende gewichtsproblemen van Amerikanen: gemiddeld 15 kilocalorieën per dag. Het aantal maaltijden viel op dat moment met een jaarlijkse toename van 4 kilocalorieën per dag nauwelijks.

... dan het verlangen naar snacks

Maar dat veranderde. En de vele snacks maakten de Amerikanen ronder en ronder: in de laatste fase van de studie, tussen 1994 en 1998 en 2003 en 2006, steeg de dagelijkse calorie-inname met 39 kcal per jaar. Tegelijkertijd nam de portiegrootte zelfs licht af, rekenkundig met één kilocalorie per jaar. Dit toont aan dat gewichtstoename vooral te danken is aan snacking, niet aan XXL-porties.

Om het snackplezier te stoppen

Het beste tegengif is een uitgebalanceerd dieet, omdat voedingsmiddelen die veel vezels bevatten - z. Zoals fruit, groenten, volle granen - houd je langer vol. Zorg er ook voor dat je hoofdmaaltijden zoveel mogelijk smaken combineren, zoals zoet, zuur, zout, pittig, bitter, samentrekkend - dat zal je meer en meer aanhoudend bevredigen dan een eenzijdig dieet. En last but not least: vermijd voedsel met een hoge glycemische index (suikerachtig Dranken, witte bloemproducten, veel snoepjes) houdt de insulinespiegel in balans en dus ook de honger naar snacks onder controle.