Vegetarische Meatless-bescherming tegen kanker

Vegetariërs hebben minder kans om kanker te krijgen dan vleeseters, met één uitzondering: darmkanker. Dit toont het onverwachte resultaat van een Brits onderzoek.

Als je je lichaam veel fruit en groenten geeft, kun je het risico op veel ziekten, waaronder kanker, verminderen. Deze aanname, ondersteund door eerdere studies, heeft een Brits onderzoek bevestigd dat het kankerrisico van 52.700 vlees-, vis- en groentesers sinds de jaren negentig heeft onderzocht.
Het risico voor de meeste vormen van kanker was significant lager voor vegetariërs dan voor vleeseters. Er was echter een verbazingwekkende uitzondering: de vegetariërs kregen meer kans op colorectale kanker dan de vleesetende controlegroep. En dit ondanks het feit dat plantenvoeding een bijzonder hoge beschermende functie heeft gekregen, vooral tegen dit type kanker, terwijl rood vlees een duidelijke risicofactor was.
Het onderzoeksteam rond Tim Key van de Universiteit van Oxford had dit resultaat niet verwacht. "Interessant is de lage incidentie van kanker bij vegetariërs en visconsumenten. Maar wat we nu moeten controleren, is het resultaat van colorectale kanker ", legt de onderzoeksdirecteur uit. "We moeten nadenken over de rol van vlees hier."