Coeliak Behandelt u gluten?

Coeliakie of een glutenintolerantie belasten het lichaam. Als u geen gluten verdraagt, moet u voorzichtig zijn tijdens het eten. Wanneer brood, pasta & Co. je maag belasten.

Coeliakie en gluten zitten al een aantal jaren op ieders lippen. Plots stijgen de reacties op de gluten in sommige granen vermoedelijk. Maar niet elk mopperen in de maag na het eten van pasta of brood is hetzelfde als een coeliakie of spruw, een ziekte die moet worden behandeld. Patiënten moeten zeker zijn om de symptomen te controleren met een arts voordat ze gek worden.

Gluten-intolerantie en coeliakie

Het is een feit dat steeds meer mensen reageren op graanklachten en dat coeliakie toeneemt. Dit wordt bevestigd door een recente studie door de Amerikaanse Mayo Clinic uit Minnesota. Gastroenteroloog Joseph Murray beoordeelde de medische dossiers van de afgelopen 50 jaar. Hij ontdekte dat de ziekte vaker voorkomt. Het treft nu een op de 100 mensen. (Bron: Gastro-enterologie) De symptomen zijn meestal onduidelijk, zoals plotseling begin van vermoeidheid, vermoeidheid en problemen met de spijsvertering.

Wat is gluten?

De eiwitmoleculen van granen zoals tarwe, gerst en rogge, die ook gluten-eiwitten worden genoemd, zorgen voor een los gestructureerd deeg bij het bakken van brood of gebak. Bij mensen met glutenintolerantie veroorzaken ze een ontstekingsreactie in de dunne darm. Voor gezonde mensen zijn ze onschadelijk.

Wat zijn de gevolgen van glutenonverdraagzaamheid?

Gluten veroorzaakt ontstekingsprocessen in de dunne darm. Het resultaat: het darmslijmvlies "getekend", het voedsel wordt niet langer goed verteerd. Veel voedingsstoffen, vooral in vet oplosbare vitamines zoals vitamine E en D, belangrijke mineralen zoals calcium, maar ook het ijzer van het spoorelement worden slechts slecht door de darm geabsorbeerd. Jaren gaan vaak voorbij totdat de juiste diagnose is gesteld, hoewel glutenintolerantie niet een van de exotische ziekten is. De constante vermoeidheid, prestatieverlies en kortademigheid kunnen worden verklaard door een gelijktijdig ijzertekort.

Hoe een glutenintolerantie te diagnosticeren?

Met een test kan het bloedserum worden onderzocht op weefseltransglutaminaseantistoffen en dus kan een glutenintolerantie worden bepaald. Als de test positief is, moet een biopsie in de dunne darm worden gemaakt - alleen dan is er een diagnose die zonder enige twijfel en definitief is. De biopsie wordt gebruikt om de ernst van de ziekte in te schatten. De bloedtest heeft een hitfrequentie van bijna 100 procent. Om het resultaat niet te vervalsen, moet men niet van tevoren afzien van gluten. Eet daarvoor brood en glutenbevattende voedingsmiddelen gedurende een tot vier weken. Het is van toepassing: eerst de diagnose, daarna het glutendieet! Dit geldt ook voor de biopsie.

Verdere informatie is hier te vinden:
Duitse coeliakie