Additieven De kneepjes van de fabrikant

Wij consumenten willen natuurlijk voedsel. Maar vaak zijn de ongewenste additieven alleen verborgen achter nieuwe namen. Hoe het te vinden hoe dan ook!

Veel consumenten willen voedingsmiddelen die zo natuurlijk mogelijk zijn. Daarom richten fabrikanten zich steeds meer op het zogenaamde 'clean label' en promoten ze hun producten met opdrukken zoals 'natuurlijk' of 'vrij van smaakversterkers' of 'vrij van kunstmatige toevoegingen'. Maar vaak zijn deze termen misleidend en verbergen de zogenaamd ontbrekende ingrediënten zich achter nieuwe termen.

smaakversterker

Klassieke smaakversterkers zoals natriumglutamaat zijn in diskrediet. Ze kunnen hoofdpijn veroorzaken bij daarvoor gevoelige personen en kunnen de regeling van de honger-verzadiging verstoren. Om maar te zwijgen over het kunstmatig kruiden van producten met een neutrale smaak - het helpen om iets te maken van een inferieur product dat men steeds meer wil eten. Duidelijk dat geen enkele fabrikant wil toegeven dergelijke stoffen te gebruiken. Zo geven de woorden "zonder smaakversterkers" de indruk dat het product een "natuurlijke smaak" heeft, uitsluitend vanwege de ingrediënten en kruiden en dat hier geen smaakversterkers zijn toegevoegd. Glutamaten en guanylaten en inosinaten mogen echter alleen in de vrije vorm aan de additieven worden toegevoegd en moeten daarom worden geëtiketteerd. Ingrediënten zoals gistextract, kruiden en sojasaus bevatten van nature deze stoffen en "camoufleren" de bestaande smaakversterkers.

conserveringsmiddelen

Ze zouden de houdbaarheid van een levensmiddel verlengen, de verspreiding van schadelijke bacteriën voorkomen en de versheid van een levensmiddel bewaren. Op zichzelf gewenste effecten, maar tegen de prijs die synthetische stoffen aan het product toevoegen. De consumentencentra adviseren tegen de frequente consumptie van veel van de gebruikte stoffen. Wat is de betekenis van de term "vrij van conserveermiddelen"? Hier mogen alleen additieven worden toegevoegd die wettelijk bij de conserveermiddelen horen. In de plaats daarvan zijn echter meestal andere gedeeltelijk kunstmatige toevoegingen die ook een conservatief effect hebben, zoals de zuurteregelaar citroenzuur of azijnzuur. Ingrediënten zoals azijn of mosterdzaad, die het conserveermiddel p-hydroxybenzoëzuur in een geïsoleerde vorm bevatten, verbergen de aanwezigheid van conserveermiddelen.

Koken beschermt tegen additieven

Zelfs als het gaat om smaakstoffen en kleurstoffen, betekent "natuurlijk" niet noodzakelijkerwijs dat een product natuurlijk is. Degenen die veilig willen zijn en zo min mogelijk additieven willen consumeren, moeten voornamelijk verse, onverwerkte ingrediënten gebruiken. Mogelijk moet u vaker winkelen en het gekochte voedsel sneller verwerken. We denken: dat is het waard! Meer dan 500 heerlijke recepten met veel verse groenten en geen kunstmatige toevoegingen zijn hier te vinden.