Snel eten Snel slingeren maakt je dik

Degenen die hun maaltijden snel in zichzelf stoppen, hebben een driemaal hoger risico om dik te worden. Dit is de conclusie van een Japans onderzoek.

Japanse voedingsdeskundigen zijn niet alleen verantwoordelijk voor calorierijk voedsel voor de wereldwijde epidemie van overgewicht, maar ook voor een verandering in eetgewoonten. Tegenwoordig eten veel mensen hun maaltijden voor de tv of computer, terwijl gezinsmaaltijden steeds minder vaak voorkomen. Het resultaat: in korte tijd worden grotere porties geconsumeerd. En dat leidt vaak tot overgewicht.
De onderzoekers rond Hiroyasu Iso van de Universiteit van Osaka analyseerden de eetgewoonten van meer dan 3.000 Japanners. Meer dan de helft van de respondenten zei dat ze meestal eten totdat ze volledig verzadigd zijn. 46 procent van de mannen en 36 procent van de vrouwen zei dat ze hun maaltijden meestal snel aten.
De analyse toonde aan dat over-eten het risico op overgewicht verdubbelde, terwijl fastfood de Body Mass Index (BMI) op vergelijkbare wijze verhoogde. De combinatie van overhaast slingeren en grote porties verhoogt de kans op extra ponden zelfs drievoudig, concluderen de wetenschappers.