Kastanjes Winterarme snack met weinig calorieën

Kerstmarkt zonder hete kastanjes? Dat werkt niet! We laten zien waarom zoete kastanjes niet alleen heerlijk zijn, maar ook echt gezond.

Naast peperkoek, glühwein en gekruide koekjes, maken kastanjes ook deel uit van het adventsseizoen - en is er iets beters dan jezelf warmen op een zak warme kastanjes op bitter koude winterdagen op de kerstmarkt ?! Daarom zijn de bruine vruchten van zoete kastanje ook een echte winterhit! Je hoeft je echter geen zorgen te maken over zijn figuur wanneer je aan deze traktatie lijdt: kastanjes bevatten bijvoorbeeld minder vet en calorieën in vergelijking met noten.

Kastanje is niet dezelfde kastanje

Helaas kunnen de paardenkastanjes, die in de herfst uit de grond worden gehaald, niet worden gepleisterd, in tegenstelling tot de tamme kastanje is deze niet eetbaar. Maar waar kun je ze eigenlijk classificeren? Is de kastanje een groente of een vrucht? Geen van beide! Het is een van de noten, maar kan niet rauw worden geconsumeerd.

Je moet ze roosteren of koken voordat je ze eet, zodat het zetmeel dat erin zit kan worden verteerd.

Je kunt genieten van zoete kastanjes als snack, dessert, garnering of vulling, ze zijn in elk geval veelzijdig. Ze worden gekenmerkt door hun zoet-nootachtige aroma, het zetmeel in de kastanje wordt bij verhitting omgezet in suiker.

Wat zit er in de kastanjes?

Kastanjes bevatten veel vezels en stimuleren zo het spijsverteringsstelsel, dat niet alleen een lethargische darm oplevert, maar ook kan helpen bij het afvallen. Met 192 calorieën en 2 gram vet per 100 gram kastanjes zijn de wintertraktaties ook niet erg belangrijk. Bovendien leveren ze veel zenuwversterkende vitamine B en het aminozuur tryptofaan, wat een ontspannend effect heeft en je gemoedstoestand kan verhogen. De combinatie van calcium en fosfor in de zoete kastanje versterkt ook de botten, terwijl de kastanje-bioflavonoïde rutine helpt tegen spataderen en veneuze problemen.


Tips voor het kopen van kastanjes en voorbereiding

Kastanjes worden het best vers gegeten van de kerstmarkt:

Zorg ervoor dat ze glanzen, geen gaten hebben en niet te gemakkelijk in de hand zijn - anders kunnen ze oudere of gedroogde exemplaren zijn.

Maar je kunt de versheidstest ook thuis doen: zet de kastanjes gewoon in lauw water en kijk wat er gebeurt. De kastanjes die zinken zijn vers! Maar dan moet je het snel consumeren, anders ontkiemen ze snel. Zogenaamde permanente kanaries kunnen echter ongeveer drie maanden koel en droog bewaard worden. Je kunt de kastanjes alleen eten als je ze hebt gekookt. Dit gebeurt in de oven - die bijzonder zacht is - of op het vuur in kokend zout water. Als je ze in de oven legt, moet je ze eerst kruisgewijs schrapen en vervolgens ongeveer 10 minuten op 200 graden Celsius roosteren (of totdat de schaal opduikt). Na het roosteren wordt de schil volledig verwijderd en kan deze worden gebruikt om de pulp te knagen of te verwerken.