Dieetproducten maken lichte producten dik?

Cola-light, magere yoghurt, dieetmargarine - u koopt natuurlijk ook dieetproducten. Maar helpen ze echt bij het afvallen, of lijken ze uiteindelijk zelfs contraproductief?

Een op de vier Duitsers consumeert regelmatig dieetproducten. Dit werd ontdekt door de Gesellschaft für Konsumforschung (GfK). De reclame voedt hoge verwachtingen van genot zonder spijt: "Lichte goederen", vooral lichte snoepjes, komen in de meeste gevallen in de winkelmand van Dicken terecht. Het feit dat hun aantal net zo gestaag groeit als de markt van voedingsproducten, maar ook twijfelachtige stemmen oproept. Steeds vaker lees je negatieve koppen: Dieetproducten zouden niet laag zijn in calorieën - of zelfs echte energiebommen. We hebben met experts van de Verbraucherzentrale Hamburg en de Duitse Voedingsmaatschappij gesproken over dieetproducten en hun gezondheidsvoordelen.

"Low-calorie", "Light" of dieetproducten

Heel belangrijk: niet elk voedingsproduct is echt caloriearm. Een product mag alleen als "arm aan calorieën" worden aangemerkt als het niet meer dan 40 kcal per 100 g als vast levensmiddel of niet meer dan 20 kcal per 100 ml als vloeibaar voedsel bevat. Dus haal diep adem voor alle die-hard Diet Coke-fans - omdat de meeste lichte limo's onder deze niveaus liggen. De situatie is anders met "dieetvoeding". In april 2008 onderzocht het consumentencentrum vijftien "dieetproducten". Alles bevatte tot 10 procent meer calorieën en 66 procent meer vet dan vergelijkbare normale producten. Het label "dieet" kan daarom niet garanderen dat dieetproducten in de eerste plaats bedoeld zijn voor mensen met speciale voedingsbehoeften - zoals baby's of mensen met diabetes. Een voedingskoekje kan bijvoorbeeld alleen verschillen van een zoutvervanger van het uitgangsproduct. Voor gewichtsverlies zijn dieetproducten lang niet altijd geschikt, soms kom je zelfs in de verleiding bijna van leugens over eten te spreken.

Zelfs lichte producten zijn niet altijd gemakkelijk

De consumentenorganisatie Foodwatch onderzocht ook 13 producten die worden geadverteerd met de woorden "light" of "0.1 percent vet". Het resultaat: 11 van de 13 voldeden niet aan de verwachtingen. Opvallend: Vetarme producten bevatten meestal grote hoeveelheden suiker of zout. Het blijft daarom belangrijk om de voedingswaarden op de verpakking te lezen! Silke Schwartau van de Verbraucherzentrale Hamburg: "Sinds 1 juli 2007 is er een EU-verordening die 'licht' precies definieert. Voedingsmiddelen met deze etikettering moeten 30 procent minder calorieën, vet, suiker of alcohol bevatten dan het oorspronkelijke product. Maar veel van de gereduceerde voedingsmiddelen bevatten nog steeds veel vet of suiker. Met 100 gram lichte chips, bijvoorbeeld, knabbel je 480 calorieën en 24 gram vet. Een magere salami met 19 gram vet is veel zwaarder op de braadpan dan een plakje kalkoenfilet, gekookte ham of rosbief. "