Treppensteigen Topfit voor staptraining

Traplopen is een efficiënte calam moordenaar: het verbetert de conditie en helpt om gewicht te verliezen.

Wetenschappers van de universiteit van Genève hebben in een studie aangetoond: traplopen is de perfecte dagelijkse training. Dienovereenkomstig is het vetgehalte van het weefsel te wijten aan consistente lift-overtreders alsook de diastolische bloeddruk (arteriële druk) en het slechte LDL-cholesterol.

Met trappen naar de beste vorm

Voor het onderzoek hebben 77 universitaire medewerkers met een zittende levensstijl twaalf weken op de lift geweigerd en zijn ze dagelijks in plaats van de trap gelopen.
Gemiddeld verhoogden de vrijwilligers hun zuurstofopname met 8, 6 procent en verminderden het sterfterisico met 15 procent. De buikomtrek nam met 1, 8 procent af en het lichaamsgewicht met 0, 7 procent. De traplopers konden hun lichaamsvetgehalte met 1, 7 procent verlagen, de diastolische bloeddruk met 2, 3 procent en het LDL-cholesterol met 3, 9 procent.

Zelfs als je trappen beklimt, overdrijf het dan niet!

Als je nu ook gaat trainen om iets voor je conditie te doen, overdrijf het dan niet! Het is heel goed als je een beetje hartkloppingen krijgt bij het traplopen, maar je moet niet helemaal buiten adem raken.
Voor de ambitieuze: je kunt jezelf verbeteren door bijvoorbeeld je tempo te verhogen of, tegelijkertijd, twee stappen te klimmen in plaats van één.