Somatische intelligentie Eet 'wat je wilt!

In onze hoofden zit een kleine, lichaamseigen voedingsdeskundige, die precies weet wat goed voor ons is: de somatische intelligentie! We kunnen op hen vertrouwen voor onze voedselkeuze.

Wie heeft voedingsadvies nodig als het lichaam veel beter weet, wat goed voor hem is. Door de eigen zogenaamde somatische intelligentie van het lichaam, is de innerlijke voedingsdeskundige bijna aangeboren voor ons. We kunnen vertrouwen op de specificaties van somatische intelligentie voor onze voedselkeuzes. Hiermee hebben we automatisch toegang tot wat ons lichaam nodig heeft op het gebied van voedingsstoffen. Somatische intelligentie wordt gedefinieerd door plezier, afkeer en gezondheid, en laat ons zien wat we nodig hebben en wat we niet doen.

Gezond door somatische intelligentie

In het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet is gemeld dat schoolkinderen meer kans hebben om groen krijt te eten. Klinkt niet gezond, maar het lichaam van de kinderen vereist het blijkbaar. Sommige studies hebben aangetoond dat deze kinderen de diagnose diabetes mellitus type 1 hadden en een tekort aan glucosetolerantiefactorchroom hadden. De kleurstof van het groene krijt is chroom. Maar de kinderen wisten niet van hun diabetes of hun chroomdeficiëntie. Ze voelden gewoon de behoefte om groen krijt te eten. Andere kinderen verafschuwen spinazie. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het oxaalzuur dat zich daarin bevindt, wat nierstenen kan veroorzaken en de bloedstolling kan verstoren. Als het lichaam dat voelt, wil je het ook niet eten.

Zwangerschap en somatische intelligentie

Bij zwangere vrouwen is waargenomen dat aanstaande moeders die lijden aan zwangerschap, gezondere kinderen baren. Dus het lichaam vertelt de aanstaande moeders dat er iets in het voedsel zit dat de foetus mogelijk kan beschadigen en het weer naar buiten kan duwen. Bijvoorbeeld bij vissen, als er teveel lood is opgenomen. Naast misselijkheid hebben veel zwangere vrouwen last van hunkeren naar eten. Zoals vaak wordt gebruikt om komkommer te verzuren. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat het lichaam tijdens de zwangerschap veel fosfaat nodig heeft, wat overvloedig aanwezig is in zure komkommers. Kinderen worden geboren met somatische intelligentie. Ze eten alleen totdat ze vol zijn, zelfs als het in het midden van de beet zit. Als je kinderen echter steeds hetzelfde voedsel geeft, omdat het zo goed smaakt, wordt dit snel verwaarloosd, omdat andere voedselcomponenten door het lichaam worden vereist.

Aanhoudende somatische intelligentie

Naarmate je ouder wordt, verlies je vaak die somatische intelligentie, je vergeet het. Dit komt meestal omdat je meer externe stimuli hebt en eet in tijdsdruk. Om de somatische intelligentie van het lichaam opnieuw te activeren, moet men meer aandacht besteden aan zijn lichaam. Ons spijsverteringsstelsel geeft vaak aan wat, wanneer en hoeveel goed voor ons is. We zijn gewoon vergeten op te letten. Oefening helpt ook om de innerlijke coach wakker te maken. Het activeert het autonome systeem en traint lichaamsperceptie. Veel mensen die regelmatig een duurtraining volgen, kunnen dat bevestigen: het dieet verandert ten goede. Toenemende aantallen groenten en fruit, en het ongezonde voedsel is niet langer irriterend als voorheen.

Het juiste dieet?

Wat is het, het juiste dieet? Is er een? Integendeel, elke persoon is anders. De stofwisseling van iedereen werkt anders, dus iedereen moet anders eten.

Bronnen: spitzbarts-gesundheitspraxis.de; spiegel.de