Vitamins & Co. Voedingssupplementen verminderen uw eetlust

Zoals veel eigenschappen worden overtollige kilo's vaak van generatie op generatie doorgegeven. Het hoeft dit niet te zijn: supplementen kunnen het gewicht beheersen.

Of het nu in Duitsland, Spanje of de VS is - steeds meer mensen hebben overgewicht. Wetenschappers bestuderen al enkele jaren de vraag of er een verband kan bestaan ​​tussen dit toenemende aantal, de erfenis van bepaalde kenmerken en de voedingsgewoonten van de ouders. Moleculaire biologen van Baylor College of Medicine in Houston hebben verdere bevestiging van deze veronderstelling gevonden.
Voor hun studie onderzocht het onderzoeksteam onder leiding van Robert Waterland muizen die gevoelig zijn voor overeten als gevolg van een genetisch defect. De onderzoekers verdeelden de muizen in twee groepen: de ene kreeg normaal voedsel, de andere een dieet aangevuld met foliumzuur, vitamine B12, betaïne en choline. Vervolgens onderzochten de onderzoekers drie opeenvolgende generaties van de proefdieren. Het resultaat: degenen die van normaal voedsel gebruik maakten, werden van generatie op generatie dikker. De knaagdieren, die supplementen kregen, hielden hun gewicht.

Gengeheugen met slanke factor

Bepaalde additieven reguleren de overdracht van eigenschappen naar de volgende generatie. Dankzij deze mechanismen kan het genetische materiaal flexibel reageren op omgevingsinvloeden en een soort moleculair geheugen ontwikkelen. Onder andere zogenaamde methylgroepen, eenvoudige atomaire arrangementen, die direct aan de DNA-functie zijn gekoppeld als schakelaars van dit gengeheugen. Als methylgroepen in de buurt van een gen zijn, krijgt de cel meestal het signaal: dit gen moet uitgeschakeld blijven.
De additieven die in het experiment van Waterland worden gebruikt, bevorderen meestal deze chemische modificatie van het genetische materiaal. De onderzoekers vermoeden dat ze een impact kunnen hebben op de ontwikkeling van de hypothalamus - het belangrijkste controlecentrum van het autonome zenuwstelsel, dat onder andere de eetlust reguleert.