Bacteriën in de mond Zijn bacteriën in de mond verantwoordelijk voor overgewicht?

Obesitas is te wijten aan bacteriën in de mond - meer precies in het speeksel - als de veronderstelling van Amerikaanse onderzoekers. Kan vet niets voor hun pond doen?

Tot dusverre hebben deskundigen aangenomen dat bepaalde stoffen in het vetweefsel verantwoordelijk zijn voor gewone tandvleesaandoeningen. Een recente studie door het Forsyth Institute in Boston kan echter een aanwijzing zijn dat de relatie tussen orale bacteriën en overgewicht net andersom werkt. Amerikaanse onderzoekers onderzochten speekselstalen van 313 vrouwen met een Body Mass Index (BMI) tussen 27 en 32. Als een controlegroep werden 232 proefpersonen met een normaal gewicht uit een onderzoek naar tandvleesaandoeningen gebruikt. Een BMI tussen 25 en 30 signalen overgewicht volgens gemeenschappelijke definities; Degenen ouder dan 30 worden als zwaarlijvig beschouwd.

De vetkussentje-bacteriën

Percentage en het aantal van 40 soorten bacteriën in speeksel werden geanalyseerd met behulp van DNA-monsters. Het aandeel van zeven van deze 40 bacteriën was meetbaar hoger in de mond van obesitas dan in het normale gewicht. In het bijzonder werd de bacterie Selenomonas noxia aangetroffen bij 98 procent van alle zwaarlijvige vrouwen in een bijzonder hoge concentratie. Nu vermoeden de onderzoekers dat de door de bacterie teweeggebrachte ontsteking het ontstaan ​​van vetophopingen kan bevorderen en dus obesitas kan veroorzaken.
Deze relatie is nog steeds niet duidelijk. Deskundigen zijn nu op zoek naar de oorzaak van de hoge concentratie van de "vetminnende bacteriën" in de mond - en hoe dit te beheren ...