Veganistisch ijs 8 x veganistisch ijs in de test: zonder melk - proeft het dat?

Eindelijk is er een grote veganistische ijsselectie. We testen hoe de ijskoude alternatieven smaken en wat doen zonder ongewenste toevoegingen.

Volgens de Vegetarische Federatie wonen er nu meer dan een miljoen veganisten in Duitsland - en waarom zouden ze het doen zonder lekker ijs? Geen wonder dat de selectie groeit. Dit bevalt niet alleen veganisten, maar ook degenen die willen doen zonder lactose en dus zuivelproducten.
Natuurlijk en altijd veganistisch zijn natuurlijk sorbets: Good zijn gemaakt van fruit, water en suiker - niets anders. Maar romige variëteiten zoals vanille of chocolade hebben al lang geen alternatieven - maar ze bestaan ​​nu wel. Natuurlijk moeten de veganistische ijsjes het doen zonder melk & Co.

Veganistisch ijs: hoe werkt dat?

In conventionele melk werken ijslecithine uit het ei en melkeiwit als emulgatoren. Ze combineren vet en water om romigheid te bieden. Omdat deze ingrediënten echter duur zijn, worden vaak industriële emulgatoren gebruikt. Het probleem: ze worden ervan verdacht ontstekingen in de darm te bevorderen en zelfs chronische darmaandoeningen te bevorderen. En hoe is het met veganistisch ijs? Plantaardige eiwitten uit soja of lupine hebben ook een emulgerende werking. Maar ze zitten vaak in een te kleine hoeveelheid in het ijs. Dus zelfs met veganistisch ijs komen sommige fabrikanten niet zonder toegevoegde emulgatoren. Maar in principe is het ook mogelijk zonder toevoegingen - op voorwaarde dat u op goede grondstoffen en zorgvuldige productie vertrouwt.

We hebben 8 x veganistisch ijs getest

Het feit dat je deze verschillen kunt proeven bleek bij onze blinde proeverij.

  • Zeven redacties namen eraan deel - het was beoordeeld uiterlijk, romigheid en natuurlijk de smaak . We proefden vier keer puur vanille-ijs en vier keer vanille-ijs met andere ingrediënten . Er kunnen maximaal vijf punten worden behaald.
  • In de tweede stap werden de ingrediënten vervolgens onderzocht. Er waren onder andere plussen voor biologische labels, een korte lijst van ingrediënten en het achterlaten van emulgatoren; Er kunnen maximaal vijf punten worden behaald. We hebben het algehele resultaat berekend op basis van het gemiddelde van beide beoordelingen.

Vegan Ice Vanilla - Carlotta

Waar te koop: in supermarkten
Dat zit erin: kokosmelk (36%), water, verschillende suikers, bourbon vanille. Bovendien emulgatoren
Voedingswaarden per 100 g: 195 kcal; 8, 1 g vet; 18, 6 g suiker
Proefnotities: romig en vol: visueel en smaakvol doen denken aan echt vanille-ijs. Kokosnoot domineert vooral in de afdronk

Conclusie: proef onze favoriet! Maar helaas geen biologisch label en ook emulgatoren op de ingrediëntenlijst!

Vanilla Icecream - Lycka

Waar te koop: in biologische en supermarkten
Dat zit erin: een korte lijst met ingrediënten: de basis bestaat uit water en kokosmelk. In plaats van suiker gezoet met agave siroop, geen emulgator
Voedingswaarden per 100 g: 118 kcal; 3, 4 g vet; 16, 9 g suiker
Proeven: het domineert een natuurlijke kokossmaak, vanille is nauwelijks herkenbaar. Optica en consistentie doen meer denken aan een lichte sorbet

Conclusie: overtuigd van lage calorieën, natuurlijke ingrediënten en het achterlaten van industriële suiker - het is ook heerlijk!

SoYeah Vanilla Soy Ice Cream - IJsfabriek

Waar te koop: in natuurvoedingswinkels
Dat zit erin: hoofdingrediënten zijn water en verschillende industriële suikersiropen . Emulgator en stabilisatoren zijn ook inbegrepen
Voedingswaarden per 100 g: 183 kcal; 7, 8 g vet; 18, 6 g suiker
Proeven: smaakt plat en niet erg vanille, maar korreliger. Zelfs zoetheid en romigheid kunnen niet overtuigen

Conclusie: pluspunten voor het biologische label Maar biologisch is niet alles: inhoudingen voor additieven en een te bittere smaak

Soy Ice Bourbon Vanilla - Rewe beste keuze

Waar te koop: bij Rewe
Dat zit erin: vooral glucosestroop, kokosolie en suiker. Nauwelijks soja (slechts 3% soja-eiwit), maar emulgator en stabilisatoren
Voedingswaarden per 100 g: 198 kcal; 10, 5 g vet; 19, 8 g suiker
Proeven: Licht kunstmatige vanille smaak, maar zeer romig en visueel aantrekkelijk. Een beetje te schattig!

Conclusie: bedankt Emulgatorzusatz in het bijzonder romig - ook goedkoop! Zo smakelijk, maar niet erg natuurlijk

Vanilla Blueberry Applepie - The ice cream

Waar te koop: in supermarkten en biologische markten
Dat is het: haverdrank met agave siroop, kokosolie, appeltaart en gedroogde bosbessen. Bindmiddel ja, maar geen emulgatoren
Voedingswaarden per 100 g: 177 kcal; 8, 5 g vet; 19 g suiker
Proeverij: zoet en veelzijdig: kaneel-fruitige smaak, maar helaas niet erg romig. Ook visueel een plezier!

Conclusie: duur, maar heerlijk! Het ijs scoort met organische ingrediënten, natuurlijke aroma's en de afwezigheid van emulgatoren

Vanilla Lava Choc - Het ijs

Waar te koop: in supermarkten en biologische markten
Dat zit erin: de basis is amandel- en rijstdrank. Het is gezoet met rijstsiroop en rietsuiker. Twee verdikkers, anders geen toevoegingen
Voedingswaarden per 100 g: 231 kcal; 9, 3 g vet; 20 g suiker
Proeven: sommigen vinden het te zoet, maar niet allemaal. Wordt door de testers beschreven als "moutachtig" of "te gekarameliseerd"

Conclusie: Proef niet de hit: te zoet en op een of andere manier ondefinieerbaar. Maar draagt ​​het biologische label en geniet van een vrij schone lijst van ingrediënten

Lupine Ice Cream Biscuit + Cocoa - Gemaakt met Luve

Waar te koop: in supermarkten
Dat zit erin: water en cacaokoekjes vormen de basis. Het lupine-eiwitgehalte is 2, 7%, helaas is er ook een emulgator
Voedingswaarden per 100 g: 285 kcal; 10, 5 g vet; 19, 7 g suiker
Proeven: Optisch aantrekkelijk, maar verder - goed: kunstmatig, meelachtig. De testers vonden een vreemde nasmaak

Conclusie: niet mee aan de voorkant. Helaas kunnen de ingrediënten en voedingswaarden niet overtuigen!

Vanilla Coconut - Natural Attiva

Waar te koop: in natuurvoedingswinkels
Dat zit erin: voornamelijk rijstextract en ruwe rietsuiker. Ook kokosolie, cacaopoeder en glucosestroop
Voedingswaarden per 100 g: 214 kcal; 7, 5 g vet; 23 g suiker
Proeverij: Chocoladeachtige, licht kunstmatige smaak met graanklachten. Consistentie erg hard en niet romig

Conclusie: organische ingrediënten en de afwezigheid van emulgatoren scoren punten - aftrek voor suikergehalte en licht bittere smaak! Middenveld dan

Het geheim van goed ijs

Thomas Starck, eigenaar van de veganistische ijssalon Liberty in Hamburg, vertelt het ons

Naar welke soorten ijs is dit jaar veel vraag?
We houden ervan om te experimenteren en ongewone variëteiten te proeven, zoals basilicum vijgen. Onze gezouten pinda is nu zo populair dat het een integraal onderdeel is van ons aanbod. Maar ook klassiekers zoals vanille gaan altijd!
Is veganistisch ijs anders gemaakt dan melkijs?
In principe zijn er geen grote verschillen - de melk wordt eenvoudig vervangen door een kruidenalternatief. Opgemerkt moet echter worden dat plantendranken zoeter smaken dan koemelk, en dienovereenkomstig het recept aanpassen. Haver en sojamelk zijn bijzonder geschikt als basis - ze zijn mild van smaak en hebben een melkachtige consistentie. Rijstdrank is echter een beetje dunner en zoeter. Overigens kunnen vulstoffen zoals cellulose volledig worden weggelaten. Minder is meer!
Wat maakt jouw ijs zo romig?
Naast de juiste combinatie van vaste en vloeibare ingrediënten, moet eerst een ding worden gedaan: roer goed! Bij de zogenaamde 'overrun' wordt lucht onder het ijs opgetild en worden kleine belletjes toegevoegd. Dat maakt het vooral romig. Suiker werkt als antivriesmiddel en remt de vorming van ijskristallen - dit verbetert ook de consistentie. Meer informatie hier.

Coconut, Lupine & Co.: Basis voor ijs uit het verleden

Het zal niet werken zonder plantaardige eiwitbronnen. Er zijn nu genoeg keuzes

  • Kokos : De exotische smaak en de romige consistentie maken kokosmelk favoriet in veganistische gerechten. Kokosolie - of liever onverharde kokosolie - wordt vaak gebruikt bij de productie van ijs: het smeltpunt is 23 graden, smelt op de tong en zorgt voor een verkoelend effect in de mond!
  • Lupine: het wordt beschouwd als de binnenlandse tegenhanger van soja en is al geruime tijd bezig met de productie van veganistisch voedsel. De lupine zit vol met essentiële aminozuren, vezels, vitaminen en mineralen. Van de eiwitrijke zaden kunnen niet alleen vleesvervangers worden geproduceerd, maar ook yoghurt, melk, ijs en smeersels.
  • Almond: Het top vitamine E-gehalte maakt amandelen tot een echte superfood: de antioxidant vernietigt vrije radicalen in het lichaam en beschermt tegen celschade. Soja-Latte is nu ook in hippe cafés: daar kun je je koffie drinken met amandelmelk! Door filteren en weken verliest de amandeldrank echter veel voedingsstoffen. Daarom worden er meestal mineralen en calcium aan toegevoegd. In tegenstelling tot ontbijtmelk is amandelmelk glutenvrij.
  • Rijst: arm aan vet en goed verteerbaar: geen wonder dat rijst als alternatief voor de melk steeds populairder wordt! Vaak wordt de rijst fijngemalen en gebruikt als een concentraat. De gisting tijdens de productie zorgt voor een natuurlijke zoetheid.
  • Haver: poederkorrels zijn niet alleen rijk aan eiwitten en vezels - ijzer, zink en magnesium maken haver ook zo gezond! De havermelk die eruit wordt gewonnen, scoort ook punten met zijn hoge gehalte aan betaglucan: een voedingsvezel die de spijsvertering reguleert en het immuunsysteem versterkt.
  • Soja: sterke boon: naast vezels en waardevolle onverzadigde vetzuren levert soja slechts 40 gram eiwit op tot 100 gram! Voeg daaraan alle acht essentiële aminozuren toe die ons lichaam niet zelf kan produceren.