Wanneer is groen beter? Welke groenten en fruit hoeven niet biologisch te zijn?

Organisch of niet - velen stellen zichzelf die vraag. Helaas is het meestal ook een kwestie van de portemonnee, terwijl de biologische zegel bij alle soorten groenten en fruit niet de moeite waard is.

Bio werd nog steeds beschouwd als een nicheproduct en was alleen verkrijgbaar in geselecteerde winkels. Ondertussen is het biologische label niet alleen populair bij organische fans en vindt u vrijwel elk voedsel in de ecologisch geproduceerde variëteit - zelfs bij de discounter. Maar is bio altijd beter? Deze discussie wordt momenteel gedomineerd door vele gesprekken met consumenten die gezond willen eten en iets goeds voor het milieu willen doen. Als het gaat om pesticidenverontreiniging, staan ​​biologische producten ongetwijfeld voorop in vergelijking met conventionele voedingsmiddelen. Maar het is niet altijd de moeite waard om de meestal veel duurdere biologische producten te gebruiken.

Fruit en groenten

Conventionele groenten en fruit worden vaak blootgesteld aan zware pesticidenverontreiniging. Een voorbeeld:

Conventionele druiven bevatten naar verluidt 26 detecteerbare residuen van bestrijdingsmiddelen, terwijl biologische voedingsmiddelen slechts sporen van ongeveer 0, 011 milligram per kilogram bevatten.

Voor conventioneel voedsel is de stam ongeveer 80 keer hoger. Elk jaar publiceert de Environmental Working Group (EWG), een Amerikaanse milieuorganisatie, een lijst van 15 "schone" en 12 "vuile" voedingsmiddelen. De eerste lijst geeft een overzicht van voedingsmiddelen die weinig pesticiden bevatten en kan daarom net zo goed worden gekocht bij conventionele landbouw. Aan de andere kant moet de tweede lijst organisch worden gekweekt omdat deze onderhevig is aan de hoogste niveaus van pesticiden.

Schoon voedsel

De "Schone 15" van de EEG omvatten uien, ananas, avocado, suikermaïs, witte kool, erwten, asperges, mango, suikermaïs, aubergine, kiwi, watermeloen, champignons, zoete aardappelen en grapefruit. Deze groenten en fruit, zelfs zonder biologische labels, zijn niet erg vervuild met pesticiden en kunnen daarom als conventionele producten zonder aarzeling worden gekocht.

"Dirty Dozen"

Deze groenten en fruit daarentegen zijn de diepere vaardigheid in de portemonnee en de aankoop van biologische landbouw waard: komkommers, aardappelen, bosbessen, appels, selderij, paprika's, perziken, aardbeien, nectarines, druiven, spinazie en sla. Hier is de belasting van het bestrijdingsmiddel bijzonder hoog.

land van herkomst

Het land van herkomst speelt ook een belangrijke rol bij vervuilende vervuiling. De meeste groenten en fruit uit Duitsland zijn ook onschadelijk als conventionele producten als ze seizoens- en regionaal worden gekocht. Bij deze voedingsmiddelen is het voedingsgehalte meestal bijna net zo hoog als dat van de organische variant en is de blootstelling aan nitraat en spray laag. Zelfs producten uit Nederland behoren altijd tot de top in verschillende tests. Aan de andere kant moet babyvoeding altijd biologisch worden gekocht omdat residuen van bestrijdingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de hersenen en het zenuwstelsel van het kind. Invoer uit landen zoals Thailand, India of Egypte registreert herhaaldelijk hoge niveaus van pesticiden. Dit is vooral van invloed op aardbeien, paprika's en druiven. Hier is de greep naar de biologische goederen de moeite waard.