Slippers in de test Pas op voor giftige flip-flops

Nieuwe testresultaten bewijzen dat plastic flip-flops vaak veel gifstoffen bevatten. Wij vertellen u waar u op moet letten bij het kopen.

Er is bijna niemand die geen paar slippers in het schoenenrek heeft. Jarenlang zijn de praktische flip-flops een hit in de zomer, tot slot is er voor elke smaak iets in de verscheidenheid aan patronen en kleuren. Bovendien zijn de neussloffen goedkoop en kun je ze overal kopen.

Maar misschien zal de populariteit snel veranderen: een nieuwe studie van de Westdeutscher Rundfunk bewijst dat veel flip-flops vol zitten met gifstoffen. Deze zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kunnen ook huidirritatie veroorzaken. In het ergste geval zijn de chemicaliën zelfs kankerverwekkend.

Het laboratorium test

De WDR voerde een monster uit en stuurde twaalf paar flip-flops uit alle prijsklassen naar het lab voor onderzoek. De helft van de flip-flops bleek hoge niveaus van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), zware metalen of oplosmiddelen te bevatten.

De PAK's zijn bijzonder gevaarlijk voor hun gezondheid omdat ze kankerverwekkend zijn en door de huid kunnen worden opgenomen. In de laboratoriumtests werd een bijzonder hoge concentratie van PAK's gedetecteerd in de 'Kids Flip Flops MC Queen Disney Pixar' van Kik. De waarden overschreden duidelijk de limiet aanbevolen door het Federale Milieuagentschap. Tenminste de provider heeft Kik aangekondigd om de flip-flops uit de markt te halen vanwege de hoge niveaus van PAK's.

Alle geteste teen-pads bevatten oplosmiddelen die huidirritatie kunnen veroorzaken. In vier paren werd een relatief hoge concentratie lood van de zware metalen en chroom gedetecteerd. Hoewel deze niet door de huid kunnen worden opgenomen, kunnen ze het milieu in gevaar brengen wanneer ze worden weggegooid. Zelfs in de duurste flip-flops van Calvin Klein, de 'Jeanne Teen Separator' voor 60 €, zet veel chroom.

Twee koppels, Real's 'UNO' en Rossmann's 'V-Sandal', roken sterk naar het chemische acetofenon, dat huidirritatie kan veroorzaken. Volgens WDR worden solventresten in plastic producten veroorzaakt door slechte verwerking.

Geen wettelijke limieten

Voor de fabrikanten zijn er alleen richtlijnen, maar geen wettelijke limieten waaraan ze moeten voldoen. Hoewel keuringsinstanties regelmatig controleren of fabrikanten voldoen aan de specificaties, is er geen honderd procent zekerheid. WDR heeft zes fabrikanten van de onderzochte producten gecontacteerd en om hun opmerkingen gevraagd. Vijf handelaren noemden het gebrek aan wettelijke limieten en vonden dat hun schoenen dienovereenkomstig "in orde" waren. Niettemin hebben sommige bedrijven zoals Deichmann en Rossmann een heronderzoek van hun producten aangekondigd.

Verbetering in zicht?

In het najaar van 2012 heeft de Europese Commissie volgens het Federaal Milieuagentschap een voorstel ingediend om wettelijke grenswaarden in te voeren voor PAK's in alle consumentenproducten die in contact komen met de huid en slijmvliezen. Vanaf voorjaar 2015 zou het voorstel in werking kunnen treden.

Je moet hier op letten bij het kopen

Consumenten kunnen oplosmiddelen herkennen aan een zoete penetrante geur. In aanvulling op de geur, kan de prijs worden beschouwd als oriëntatie, volgens WDR. Testwinnaars waren de producten van Nike en flip-flop originelen, die beide ongeveer 25 € kosten. De flip-flops van Tchibo's World Cup kunnen voetbalfans blijven dragen met een duidelijk geweten. Daarentegen waren drie van de goedkoopste modellen (allemaal minder dan drie euro) het zwaarst vervuild.

Als een gezond alternatief voor het aanbieden van slippers van natuurlijke latex. Deze zijn PVC-vrij en biologisch afbreekbaar.

Alle flip-flop-testresultaten zijn te vinden op de startpagina van WDR2 als PDF-overzicht (http: /// service / quintessenz / flipflop).

(Bron: Cover Media)