Shampoo zelf maakt mooi haar dankzij theeshampoo

Gekochte shampoos bevatten vaak veel schadelijke chemicaliën. Als je het niet op je hoofd wilt hebben, kun je gemakkelijk je eigen shampoo maken.

Shampoos beloven consumenten om hun haar en hoofdhuid gezond te maken, te verzorgen en te houden, tegen roos of haaruitval te vechten en het haar zijdezacht of volumineus te maken. Om dit te bereiken gebruiken producenten echter vaak een groot aantal gevaarlijke chemicaliën, waaronder formaldehyde, parabenen, PEG's en siliconen die de hoofdhuid omhullen met een plastic film. Deze stoffen kunnen via de hoofdhuid het lichaam binnendringen en mogelijk schade veroorzaken. Zelfs sommige natuurlijke cosmetica doen niet volledig af van twijfelachtige ingrediënten.

Maak zelf shampoos

Alle additieven in shampoos zijn niet nodig, zelfgemaakte shampoos reinigen het haar net zo grondig als gekochte producten.

Er zijn twee methoden hiervoor: wassen met lava-aarde of met natuurlijke zepen.

Lava bodem kan worden gekocht in natuurvoedingswinkels en reformwinkels, het is vrij van additieven. De lavavuil (4 tot 6 eetlepels, afhankelijk van de lengte) wordt eenvoudig gemengd met tweemaal de hoeveelheid water en vervolgens gebruikt als een shampoo. Natuurlijke zeep is gemaakt van plantaardige oliën, etherische oliën zorgen voor de geur. Op zeep gebaseerde shampoos zijn gemakkelijk zelf te maken en aan te passen aan de behoeften van je haar met speciale ingrediënten zoals thee, olie, brandnetel, enzovoort. Gebruik nooit goedkope zeepjes omdat ze meestal gemaakt zijn van petroleum en chemische componenten bevatten.

Je haar heeft een inwerkperiode nodig

Na de eerste wasbeurten met lava-aarde of natuurlijke zepen, kan het haar aanvankelijk saai en dof aanvoelen. Meestal is het ook slecht om te stylen.

Dat komt omdat het haar moet spenen na jarenlang gebruik van kunstmatige shampoos.

Na drie tot vier weken komen de natuurlijke glans en de kambaarheid meestal vanzelf terug. De zelfgemaakte shampoos schuimen nooit zo veel als gekochte producten, dus moeten ze heel grondig worden gemasseerd.

Ons favoriete recept

ingrediënten:

een handvol kruidenthee

250 ml water

15 g zeep of zeep van natuurlijke olijfolie

120 ml water

Breng de 250 ml water aan de kook. Zet de thee in een pot en giet het over met het warme water. Laat het 15 minuten bedekken. Verwarm intussen de 120 ml water en giet het in een kom. Snijd met een keukenrasp ongeveer 15 g zeepzeep van de natuurlijke zeep en los het op in het water tot een loog is gevormd. Als de kruidenthee goed gedraineerd is, giet het door een zeef en laat het afkoelen. Meng de lauwe bouillon met het sopje. De zelfgemaakte theeshampoo is al klaar. Masseer het grondig in het haar en spoel het uit na 1 minuut belichtingstijd. Kamille thee is het beste voor blond haar, rozemarijnthee bevordert de haargroei en brandnetelthee is effectief tegen vettig haar en roos. Een paar druppels tijmolie werken ook tegen roos. Rozemarijn is ook beschikbaar als een essentiële olie die kan worden gebruikt voor haaruitval. Anders kun je je shampoo verfijnen met essentiële oliën, gedroogde bloemen of zelfs kokosmelk naar hartenlust.