Testosteron-deficiëntie Wat kunt u doen?

Testosteron maakt mannelijk, helpt spieren opbouwen en voorkomt vetophopingen. Maar wat als het lichaam niet genoeg van dit hormoon produceert?

Testosteron wordt algemeen beschouwd als het mannelijke hormoon - en het speelt een grote rol, niet alleen in het lichaam van mannen, maar ook bij vrouwen! Maar wat als het organisme niet genoeg testosteron produceert?

Wat is testosteron eigenlijk?

Als sekshormoon neemt testosteron vele functies in het lichaam aan. Het verbetert onder andere de spiergroei, bevordert de afbraak van vetweefsel en verhoogt het libido. Geen wonder dat mannen over het algemeen het gevoel hebben seks te hebben. In de Lords of Creation wordt het hormoon in de testikels geproduceerd, terwijl de productie plaatsvindt bij vrouwen in de eierstokken en de bijnierschors. Echter, met de leeftijd neemt de productie van testosteron langzaam af, wat vooral merkbaar is bij mannen boven de 40 - in zekere zin kan men ook spreken van de menopauze, zelfs als het proces meer sluipt dan bij vrouwen.

Wat gebeurt er met testosterondeficiëntie?

Idealiter zou het testosteronniveau bij mannen altijd ruim boven de 9, 0 nmol per liter bloed moeten liggen. Als het eronder ligt, spreekt men van een gebrek - en dit manifesteert zich merkbaar.

Het verlangen naar seks neemt af, depressieve stemmingen komen vaker voor, vet begint gemakkelijker en de spieren vervagen.

Bovendien leidt testosterondeficiëntie tot een verhoogd risico op een hartaanval en zijn tumoraandoeningen waarschijnlijker. Sommige mannen hebben al vroeg in hun leven een testosterontekortgevecht, sommige zelfs vanaf de geboorte. Echter, vanwege leeftijd of andere redenen: een merkbare tekortkoming moet serieus worden genomen en behandeld.

WAT TE DOEN IN TESTOSTERONMANGEL?

Als er een ernstige tekortkoming is, moet u zeker zijn arts en hormoonbehandeling (in de vorm van preparaten, injecties of hormoonpleisters) in overweging nemen.

Als de testosterondeficiëntie nog beperkt is, kunt u de eigen productie van het lichaam op een natuurlijke manier stimuleren.

We onthullen hoe het moet:

sport-

Het is wetenschappelijk bewezen dat mannen die regelmatig sporten een hoger testosteronniveau hebben dan mensen die inactief zijn. Dus: verwaarloos de training niet! Vooral krachttraining en intensieve intervaltraining (HIIT) kunnen de aanmaak van het hormoon stimuleren. De beste manier om te trainen is twee of drie keer per week. Als u liever rent, raden we het aan voor verbeteringsruns; dus wissel afwisselend langzaam en sprintend en opnieuw.

eten

Kortom: evenwichtige en vetarme voeding. Er moet voldoende fruit, groenten en veel vezels op uw voeding zijn. Het is het beste om het mediterrane dieet (veel olijfolie, vis en veel kruiden en specerijen) te volgen en geniet van het gebruik van biologisch geteeld voedsel. Zijn suikerinname zou beperkt moeten zijn omdat hij volgens een studie leidt tot een daling van de testosteronniveaus. Dierlijk eiwit kan ook de productie van het hormoon negatief beïnvloeden. Vergeet niet: drink altijd veel!
Het eten van meer voedingsmiddelen met het spoorelement boor kan ook de afbraak van testosteron remmen. 7 mg per dag wordt aanbevolen. Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan boor? Perziken, komkommers, pruimen, noten en rode biet.

Seksuele activiteiten

Wie veel seks heeft (of vaker masturbeert), verhoogt zijn testosteronproductie. Als er echter een tekort is, is het moeilijk om zijn libido te starten. Gelukkig zijn er bepaalde afrodisiaca en erotische technieken die je verlangen kunnen opwekken. Oesters, nootmuskaat, kaneel, ginseng, pompoenpitten, Horny Goat Weed ... - de lijst met bekende afrodisiaca is lang! Probeer het gewoon voor jezelf, wat je op gang zal brengen. Ook een oliemassage, kruidenbaden en preparaten van de zogenaamde maca-wortel kunnen helpen in termen van seks. Het belangrijkste is om plezier te hebben!