Bikiniseks op het strand: 70 jaar bikini!

Gefeliciteerd met je verjaardag, bikini! De blikvanger-metgezel voor strand en zwembad viert zijn verjaardag. Maar hij was niet altijd zo populair als hij vandaag is ...

Photo Gallery

Kort, warm, trendy: de mooiste bikini-modellen uit 7 decennia!

Vandaag, ja vandaag, is de bikini een mooie en vertrouwde verschijning - nauwelijks een drager kan ermee schrikken. Toen Louis Réard op 5 juli 1946 zijn nieuwe creatie presenteerde in een Parijse zwembad, was het nog steeds heel anders. Omdat er zo weinig materiaal en zoveel blote huid in het openbaar was, werd dat in de naoorlogse periode afgekeurd. Dat is waarom de Franse ontwerper, die eigenlijk meer in auto's dan in mode is, geen model was voor zijn creatie.

Een striptease-danser moest binnenstappen om de eerste bikini aan het publiek voor te stellen.

En dat was een blijvende indruk - maar niet echt positief. De bikini (en de eerste, dappere dragers) werd soms zelfs strand- en zwembadverbod verleend, morele garde wilde en kon geen vrienden maken met de strakke 'vodden' die de vrouwelijke charmes maar schaars bedekten.

Waarom heet de bikini Bikini?

Louis Réard was zich er kennelijk van bewust dat zijn creatie voor opschudding zorgde: de naamgeving van het nieuwe kledingstuk werd geïnspireerd door een Amerikaanse nucleaire test die vijf dagen voordat de bikini werd gepresenteerd op het Bikini-atol in de Zuidzee werd gehouden. Niet bepaald politiek correct, maar het latere succes van zijn creatie deed niets af. De bikini maakte Réard tot een zwaargewicht man na de eerste kinderziektes.

Zelfs in de rechtszaal moest Réard antwoorden voor de bikini, de katholieke kerk diende een rechtszaak aan tegen de ontwerper. Dit alles kan vandaag niet worden gedacht, omdat de bikini in de afgelopen 70 jaar een van de grootste trends is geworden - en dan de gebruikelijke afbeelding op het strand en in het zwembad.

Vandaag, het schaars deel van de modieuze basisuitrusting voor de zomer, hebben de meeste vrouwen meerdere bikini's in de kast.

Zelfs een fitnesstrend veroorzaakte de stukjes stof, omdat een strak bikinagewicht het verklaarde trainingsdoel van veel vrouwen is. En hoewel badpakken in de afgelopen jaren een mode-comeback hebben gemaakt, konden ze de toppositie van de bikini niet betwisten. Want wat rode lippenstift op het gebied van schoonheid is, is de bikini in termen van mode: een absolute overblijfsel die ons een heel leven vergezelt.

We zeggen dank u, Louis Réard, voor de moed om te breken met oude (mode) tradities - en fijne verjaardag, bikini.