Cheerleader Effect Samen nog mooier

Eén en één worden drie - in groepen zijn mensen aantrekkelijker. Hoe komt het tot deze indruk, die ook een cheerleading-effect wordt genoemd?

Als je aandacht wilt trekken en alsjeblieft, moet je jezelf omringen met andere mensen. Meer brengt meer, is het motto. Zo hebben bijvoorbeeld aantrekkelijke vrouwen die een bar in een groep bezoeken, een grotere kans op bewonderende blikken dan vrouwen die alleen of in paren reizen. Hetzelfde geldt voor mannelijke groepen en gemengde kliekjes.
Samen zijn we onweerstaanbaar
Het verbazingwekkende feit dat we in een team beter kunnen schitteren dan solitaire wordt een cheerleading-effect genoemd. Het brein van de kijker verwerkt de vele individuele indrukken bij het bekijken van een groep mensen door ze naar een gemeenschappelijke noemer te brengen.
Dientengevolge worden uitersten - zowel aantrekkelijke als minder aantrekkelijke aspecten van de groepsleden - tot een gemeenschappelijke noemer gebracht. De waarnemers maken zelfs het gewone uit het gewone, omdat, zoals wetenschappers al in veel onderzoeken hebben verklaard, niets ons hart sneller laat kloppen dan een solide gemiddeld gezicht en evenwichtige proporties.
Op de bodem van onze harten, omdat we een indruk van normaliteit hebben die ook een goede beveiliging van ons onderbewustzijn suggereert en zodoende vertrouwen wekt, zelfs zeer knappe mensen profiteren van de aantrekkingskracht van de groep.
De gulden middenweg
Als je kijkt naar de gezichten van succesvolle modellen en perfecte make-up en professionele kapsels, zul je merken dat ze vaak bijzonder, maar ook zeer gemiddelde gezichten verbergen. En als mannen bijvoorbeeld gewend zijn om de perfecte vrouw samen te puzzelen op basis van individuele kenmerken, komen er geen bovennatuurlijke schoonheden naar boven, maar eerder sympathieke alledaagse gezichten.
Een sympathieke tactiek
Je raadt het al - als je een nieuwe tactiek voor deze bevindingen wilt ontwikkelen, om te flirten of misschien zelfs om de grote liefde te leren kennen, dan heb je het gemakkelijk. Hoewel het niet veel goeds voorspelt om aan de mysterieuze Frozen Queen te klemmen of de eenzame held na te bootsen, kun je ontspannen. Laat je ontdekken terwijl je met je kliek viert, en laat je blik over gelukkige groepen mensen dwalen om te bezwijken voor de charmes van een glorieus normale man.