Gamen op computerspellen vergemakkelijkt de besluitvorming

Computerspelletjes helpen om iets te leren voor het leven? Volgens recente studies trainen en spelen actievolle games de besluitvorming.

Dit nieuws zal de fans van "first-person shooters" verrassen. Volgens een recente studie aan het Psychological Institute of Psychology van de University of Minnesota, helpt het frequent spelen van snelle actiespellen zoals "Halo: Fighting for the Future" om snelle en doelgerichte beslissingen te nemen in alle situaties.

Actie beter dan simulatiegames

Computerspellen van alle genres zijn even effectief? Uit de studie bleek dat alleen actiegames dit effect hebben. Met strategie of rollenspel kon het effect niet worden bereikt. Twee groepen werden vergeleken. Deze speelden het eerste egoshooterspel "Unreal Tournament 2004" en "Call of Duty", de controlegroep het levenssimulatiespel "De Sims". Vervolgens werden beide groepen gevraagd om visuele en auditieve taken op te lossen om het beslissingsvermogen te testen.

Computerspellen zijn alert

Vergeleken met de controlegroep konden de "actiedoeners" veel sneller en niet minder correct reageren en besluiten. Dit verhaal verwijst naar zowel die-hard spelers als niet-spelers die alleen voor dit doel worden gerekruteerd. Omdat gamers van dergelijke actiegames nooit weten wat er vervolgens zal gebeuren, leren ze snel, volgens de onderzoekers, informatie van hun omgeving te vangen en deze mee te nemen in hun besluitvorming.

Dus speel meer computers?

Totdat het effect van computergames dat in deze studie wordt getoond effectief is in het echte leven, zou men veel tijd moeten doorbrengen voor het scherm, aldus de auteurs van het onderzoek. In ruil daarvoor mag u een (te) hoge prijs betalen: door "echte" activiteiten zoals sport of sociale contacten voor computergames te verwaarlozen ...