Online netwerken Facebook is in de hersenen

Moeilijk te geloven, maar een blik in onze hersenen onthult of we een grote virtuele kring van vrienden of meer echte vrienden hebben! Dit was het resultaat van een recente studie uit Engeland.

Onderzoekers van University College London voerden hun onderzoek uit met 125 studenten die volgens de experts bijzonder actief zijn op sociale netwerksites. Onder andere werden de studenten gevraagd naar het aantal van hun Facebook-vrienden en 'echte' vrienden in het leven. Alle deelnemers ondergingen ook magnetische resonantie beeldvorming. Uit hun hoge resolutiebeelden bepaalden de onderzoekers het volume en de dichtheid van verschillende delen van de hersenschors. Studenten met een grote cirkel van virtuele vrienden hadden meer grijze materie in drie hersengebieden. Deze drie hersengebieden zijn nauw verbonden met sociale perceptie en geheugen. Ze verschillen van de hersenregio's, die vooral sterk worden geactiveerd in echte kennissen.
Echte vrienden laten andere indrukken achter
In tegenstelling tot mensen met grote online netwerken, is de juiste amygdala vooral uitvergroot voor personen met grote echte netwerken. Deze hersenregio is onder meer verantwoordelijk voor de emotionele evaluatie van situaties. De wetenschappers nemen daarom aan dat mensen op verschillende manieren echte en virtuele vriendenkringen verwerken.
Mogelijke verklaringen: het is denkbaar dat de hersengebieden zijn aangepast aan de behoeften van een grotere vriendenkring. Of de mensen met meer grijze stof in de drie hersengebieden hebben vanaf het begin de neiging om een ​​grotere kring van kennissen te vormen.