Diervriendelijke winkeltips Veganistische kleding: u moet opletten

Vegan is trendy. Dit beïnvloedt niet alleen het dieet, maar ook de kleding. Hier zijn tips voor veganistische looks - gewoon zonder leer en wol.

Iedereen die consequent wil zijn als veganist, moet zich niet alleen onthouden van dierlijke producten in zijn dieet, maar ook leren schoenen en wollen truien zijn taboe voor hem. Het is echter niet altijd eenvoudig voor de leek om te weten welke mode vegan is. Hier zijn enkele belangrijke tips over waar u op moet letten bij het winkelen.

Deze stoffen zijn taboe

Iedereen die diervriendelijke kleding en schoenen wil dragen, zal leer, zijde, schapenwol, bont, angora, veren, kasjmier en alle andere dierlijke ingrediënten uit zijn kledingkast verbannen. Voor de zeer strenge veganisten betekent dit ook dat ze afzien van faux-pelzen, omdat ze verkeerd gelabeld honden- en kattenbont (of ander echt bont) kunnen zijn dat uit China wordt geïmporteerd. Vanwege lakse voorschriften keren deze altijd terug naar Europa. Zelfs met biologische of ecologische kleding is niet altijd gegarandeerd dat het puur veganistische kleding is. Dit kan namelijk bestaan ​​uit natuurlijke vezels en wol en leer. Bovendien is voorzichtigheid geboden bij schoenlijm, dat soms dierlijke ingrediënten bevat, zelfs met synthetische schoenen.

Veganistische mode

Veganistische kleding bestaat uit plantaardige grondstoffen of chemisch geproduceerde stoffen. Maar als u niet alleen rekening wilt houden met de dieren, maar ook met de omgeving, zou u de kruidenaanbiedingen moeten verkiezen. Op de kledingstukken zijn echter meestal geen markeringen te vinden. Om te zien welke stoffen zijn gebruikt, moet u het etiket zorgvuldig lezen. Katoen is 's werelds belangrijkste textielgrondstof. Het garen waaruit de kledingstukken zijn gemaakt, is afkomstig van de gesponnen zaadharen van de vrucht van de capsule. Omwille van het milieu kan biologisch katoen, dat wordt gekweekt zonder kunstmest en pesticiden, hier het best worden gebruikt. Naast katoen kan diervrije kleding worden gemaakt van hennep, linnen, soja, viscose, lyocell (meestal te vinden onder de naam TENCEL®), acryl, polyester (PES) en kunstleer. Acryl en polyester zijn slechts voorwaardelijk aan te bevelen, omdat ze een veganistisch alternatief bieden, maar de synthetische vezels vervuilen het milieu. Tijdens elke was komen microplastics van de chemische vezels in het afvalwater en verder in het open water. Van daaruit gaan ze de voedselketen binnen en vormen een bedreiging voor vele diersoorten en het milieu.

Koop diervrije kleding

Veganistische schoenen, die ook ecologisch correct en eerlijk zijn geproduceerd, zijn te vinden in speciale winkels zoals avesu of Noah. Veganistische kleding is nu verkrijgbaar in vele online winkels, die meestal ook vertrouwen op ecologisch correcte productie en eerlijke productieomstandigheden. De winkels bevatten Avocadostore, basisingrediënten en Jonny's Vegan. Veel meer vindt u op de PETA-startpagina. Op de website 'vegane-inspiration.com' zijn er ook tal van merken die veganistische mode produceren. Maar er zijn ook veganistische opties bij normale postorderbedrijven, waaronder Zalando. Veel ontwerpers richten zich steeds meer op eerlijke en milieubewuste mode- en veganistische kleding. Bij de Berlin Fashion Week is er zelfs een aparte categorie: in de GREENshowroom presenteren ontwerpers hun diervrije creaties. Ondertussen worden de Vegan Fashion Awards ook jaarlijks uitgereikt. Tot dusverre zijn deze niet alleen naar veganistische labels gegaan, maar ook naar ontwerpen van H & M en Puma. PETA heeft ook een label uitgebracht voor "Animal Defile Fashion" om veganistische mode beter te etiketteren. Het nieuwe logo "PETA-Approved Vegan" laat huisdiervriendelijke bedrijven toe om hun veganistische modeartikelen te benadrukken. Bedrijven die het logo gebruiken, zijn Esprit en Ragwear.