Cosma Shiva Hagen "Ik zie er niet altijd mooi uit"

Ze speelt toneel, runt een restaurant, raakt betrokken bij Afrika en promoot natuurlijke cosmetica. En Cosma Shiva Hagen spreekt graag platte tekst - zoals ons interview laat zien!

Cosma Shiva Hagen is een bundel energie. Ondanks haar vele projecten, vindt de 28-jarige tijd de tijd om voor sociale organisaties en projecten te werken. Bijvoorbeeld voor Transfair, een vereniging voor de promotie van eerlijke handel met de derde wereld. Of voor Cystic Fibrosis eV en Go Ahead, een project voor meer educatie in Afrika. Cosma Shiva Hagen vertelt True Fitness Blog over haar toewijding aan mens en natuur, hun eisen, cosmetische producten en schoonheidsidealen.

In 2008 werden ze door de online lezers van Bunte verkozen tot de mooiste vrouw van Duitsland: heb je het gevoel dat dit meer een onderscheid of een last is?
Cosma Shiva Hagen: Er is iets ergers dan de mooiste vrouw te zijn. Maar natuurlijk is ook schoonheid een vereiste, omdat van iemand altijd verwacht wordt dat hij er mooi uitziet. Ik zie er ook niet altijd mooi uit.
Wie is je schoonheidsrolmodel?
Ik heb niet echt een schoonheidsrolmodel. De straling is veel belangrijker. Ik hou bijvoorbeeld van Angelina Jolie.
Hoe houd je jezelf fit en mooi? Is er iets speciaals?
Ik doe niet echt zoveel. Ik leer mijn tekst op de stepper. Ik heb ook een crosstrainer en ik hou van joggen in de zomer. Anders werk ik veel en daarom ben ik altijd in beweging. En natuurlijk verzin ik 's avonds mijn nachtcrème.
En hoe houd je jezelf slank?
Als ik wil afvallen, eet ik niets meer na 18.00 uur, doe ik zonder koolhydraten en eet ik tot de lunch alleen fruit en groenten.
Je hecht veel belang aan natuurlijkheid - een bewuste afbakening voor je moeder Nina Hagen?
Bewuste afbakening? Nee, helemaal niet. Mijn moeder heeft me opgevoed. En ze is heel natuurlijk in wat ze doet. Ze is precies zoals ze is.
Annemarie Börlind Cosmetics bevat geen dierlijke ingrediënten. Was dat je reden om voor Börlind te werken?
Ik denk dat dat goed is. Als je net als ik boeddhist was, geloof je dat elk dier je eigen moeder kan zijn, en je smeert jezelf niet op de huid.
In Hamburg opende je het "Visible" enige tijd geleden. Hoe implementeer je daar je hoge normen?
Ik ben het creatieve hoofd van het zichtbare. Ik organiseer het programma, neem deel aan schilders en muzikanten. In het zichtbare kan ik alle goede doelen krijgen. We hebben binnenkort een verkoopruimte met Börlind-producten, arme dingen, sieraden of zelfs fair-trade condooms. We serveren ook Fairtrade-wijn en -Limo ​​aan de bar. Natuurlijk kun je hier ook een cola krijgen. Je kunt niet altijd vasthouden aan Fairtrade en Bio, maar je moet je bewust zijn van je verantwoordelijkheid.
Ze zijn sociaal geëngageerd. Hoe kun je dat in termen van tijd regelen?
Het is niet zo veel betrokkenheid als het lijkt. Voor een advertentie als voor Peta denk ik dus alleen mijn gezicht in de camera. Maar ik ben opgegroeid met sociaal kritische mensen en had zo natuurlijk inzicht in bepaalde gezichtspunten. Dat motiveert me.