Dominicaanse Republiek Op zoek naar het paradijs

Weg van de belangrijkste toeristische centra, heeft de Dominicaanse Republiek veel geheimen. Vooral het schiereiland Samaná combineert fascinerende natuur met het oorspronkelijke Caribische leven.

Photo Gallery

Dit zou het verhaal zijn van een model en haar thuisland. Twaalf jaar geleden emigreerde ze naar Duitsland. Nu hopen we dat zij, als geboren Dominicaanse, ons een uniek inzicht in de ziel van haar mensen kan geven. Met hun hulp willen we de hartslag van het Caribisch gebied voelen. Dus we vliegen samen.
De proef duurt slechts drie dagen. Dan gaat het model het stuur van onze huurauto in en racen we tegen een betonnen muur. Dat is tenminste hoe het voelt als ze ons vertelt dat ze er geen zin meer in heeft. Niet meer te popelen om te gaan met het eenvoudige leven buiten de gebaande paden. Geen wens meer om luxe hotels te verzaken. Off. Basta. We hadden eerder moeten beseffen dat hun Dominicaanse Republiek niets te maken heeft met wat we zoeken. En dus hebben we haar laten gaan.

Magische zondag

Punta Cana, in het zuidoosten van het land. De plaats van ons nieuwe begin. Fijne zandstranden, turquoise stralend water - maar vol met vakantiegangers op een souvenirjacht. We besluiten door te gaan op onze eigen weg, over het achterland naar het schiereiland Samaná. In tegenstelling tot alle adviezen kiezen we niet de snelweg, maar de saaie en nauwelijks gebruikte route op de grindwegen langs de Cordillera Central.
Maar de onbegaanbaarheid van het terrein is geen vloek, maar een zegen. Alsof we in slow motion door deze magische zondagmiddag heen en weer bewegen. De zon staat laag en baadt alles wat we in warm licht zien: de dorpen waar hele families samenkomen langs de kant van de weg om muziek te maken, de jonge mannen die onbevreesd door de bochten op hun motorfietsen, de smalle rivier, de We passeren de auto en aan de kust drenkt een groep meisjes paarden.