Fitness Snelle muziek helpt bij training

Muziek is goed voor het lichaam: snelle beats zorgen ervoor dat je langer fit bent, zachte geluiden zijn goed voor het hart en bevorderen ontspanning.

Voor deze bevinding, de onderzoeker had gezonde studie deelnemers luisteren naar klassieke muziek. Terwijl de negende symfonie van Beethoven, Puccini, Nabucco en La Traviata klonken, werden lichaamsreacties gemeten. Het resultaat: zachte geluiden verzachten fysieke stressreacties en bevorderen ontspanning. Harde en raspende geluiden, aan de andere kant, vernauwen de bloedvaten en verhogen de bloeddruk, maar stimuleren ook de bloedcirculatie in de huid. Veel sportprofessionals gebruiken dit effect voor training, omdat het ook bewezen is dat snelle beats het mogelijk maken om een ​​inspannende workout te doen gedurende ongeveer 15 minuten - zowel op de hometrainer als op de buik.
Sinds 2004 is er het onderzoeksprogramma "Music Medicine" aan de Paracelsius Private Medical University Salzburg. Hier gaat het om wat muziek doet voor de gezondheid en geeft het "muziekeenheden" tegen angstaanvallen, depressie, hoge bloeddruk. Dit jaar komt de eerste "productlijn" op de markt, waarin muziek als een medicijn wordt toegediend. Vooral zachte klassieke geluiden lijken volgens een recente studie van Dr. med. Luciano Bernardi van de Universiteit van Pavia om goedhartig te zijn.