Hamam Een droom van schuim

"Hamam" - achter dit woord schuilt een oude wellnessformule: ontspanning en gezondheid, zuivering van lichaam en geest. We hebben het oosterse badritueel getest.

Hamam in de test

Onze hamam-test begint voor een onopvallend gebouw in het centrum van München. Achter de grijze muren en het afbrokkelende pleisterwerk van de vooroorlogse constructie verwacht men een betoverend kelderzwembad, een müffelige oude heren-sauna - maar zeker geen exotische hammam-oase. Maar ik ben op missie "Wellness" onderweg, de afspraak is voorbij en nadat de deur achter mij dichtgaat, lijkt het eigenlijk meer op de Oriënt: Gouden sieraden, marmeren figuren en een decoratieve, sierlijke fontein creëren de speciale ambiance. Hamam-eigenaar Birol Arabaci begroet me met een vriendelijke handdruk, leidt me naar een gezellige hoek met kleurrijke kussens en vraagt ​​me om te gaan zitten. Een fontein spetterde voor hem. De hectische drukte van de winkelstraat, het dagelijkse leven van München - dit alles blijft buiten.

Hamam - de roddeltempel van de Oriënt

In de oorspronkelijke hamams van Turkije was er zelden zo'n rust: de hammam is de roddeltempel van de Oriënt, en dat voor 5000 jaar. Het heeft zijn oorsprong in Anatolië, waar zelfs vandaag de mooiste badstempels zijn. Hun verhaal gaat terug op een sjamanistisch ritueel van reiniging, zweten en massage. Dit grondige "wasprogramma" voldeed aan het strikte reinheidsbevel van de islam en diende als voorbereiding op gebed en reiniging na de seks. Hier ontmoetten vrienden en zakenlieden elkaar, vertelden en ruzieden. Dit is nog steeds het geval in de traditionele hamambaden in Turkije.