Lipverzorging Wanneer lippenbalsem pijn doet

Lipverzorgingspennen en -crèmes zouden eigenlijk een traktatie voor de lippen moeten zijn. Maar sommige ingrediënten zijn schadelijker - wat kunt u daar doen?

Lippenbalsem, lipgloss, verzorgingsstick - op de een of andere manier is alles prima voor zachte lippen, toch? Maar vooral in de winter kun je ervaren dat een overdreven of onjuist zorgprogramma averechts werkt - pijnlijke, pijnlijke lippen zijn het gevolg. Welke ingrediënten moeten worden vermeden en welke eenvoudige trucs zouden moeten helpen?

Winterlucht straalt zachte lippen

Eigenlijk heb je alles goed gedaan, dacht je: voordat je het huis verlaat, en er weer tussenin, draag je een beschermende laag op de lippen. Je stelt je voor hoe ze doordrenkt zijn met alle goede actieve ingrediënten en perfect beschermd zijn tegen slecht weer, koude en droge verwarmingslucht.

Maar op een ochtend is alles ineens anders, de lippen zijn rood en gebarsten, gespannen bij elke kleine beweging. Iedereen die nu denkt dat het alleen helpt om meer te smeren, heeft zich vaak vergist, want dat helpt maar kort en niet zelden maakt het het alleen maar erger. Soms duurt het een tijdje om te beseffen dat de veronderstelde lippenbalsem je in het pijnlijke probleem heeft gebracht.

Minerale olie beschadigt de lippen

Veel van het zogenaamde verzorgingsproduct voelt zelfs goed op de huid. Ze pretenderen echter soms alleen het zorgeffect; bijvoorbeeld, pennen of crèmes met veel paraffine geven de huid geen vocht dat de lippen soepel houdt, maar brengen alleen een vettige laag op de lippen; het werkt goed zolang de huid zelf voldoende vocht heeft. Deze ontvangt ze uitsluitend van het speeksel in de mond. Hard winterweer of droge verwarmingslucht kan dit natuurlijke bevochtigingsproces verstoren en de lippen droog en broos maken.

Als je eroverheen gaat met een verzorgende stick, zal deze in eerste instantie verlichting verlichten - maar in feite verzegel je je lippen in hun huidige staat en het ongemak keert snel terug. Iedereen die zich telkens opnieuw oplaadt, vraagt ​​zich af of het gewoon niet beter zal worden. Geen wonder, want de beschermende laag die ontstaat, is waterafstotend; zodat het speeksel voor het bevochtigen van de lippen de opgedroogde huid niet kan bereiken.

Ongewenst op de lijst met ingrediënten

Deze stoffen, die de ademhaling van de huid belemmeren, gaan tekeer onder de meest gevarieerde namen op de lijst met ingrediënten: minerale olie, paraffine, Cera Microcristallina, Petrolatum, Vaseline, om er maar een paar te noemen; en ook siliconen is een stof die alleen over de lippen ligt, maar niet doordringt en profiteert.

Fenolen zijn te vinden in sommige huidverzorgingsproducten omdat ze de groei van bacteriën remmen. Naast huidirritatie kunnen ze ook leiden tot schade aan de nieren, de lever en het zenuwstelsel met regelmatige absorptie door de huid, dus vermijd het.

Om uw gezondheid te beschermen, moet u ook parabenen, ftalaten (waterverwijderaars soms vermomd als parfums op de lijst) vermijden en formaldehyde dat onder vele namen wordt gebruikt.

Wat hoort bij de lipverzorging in plaats daarvan

Het is begrijpelijk dat u geen afvalproducten uit de minerale olie-industrie en soortgelijke producten in producten voor lipverzorging wilt vinden. Als alternatief voor het nabootsen van de eigenschappen van deze stoffen, wordt bijenwas in sommige lippenstiften gebruikt. Bijenwas schraapt niet van de huid op zo'n manier dat deze niet weg kan komen, maar ondersteunt de natuurlijke bevochtiging van de lippen. Ook geschikt zijn natuurlijke oliën zoals kokosnoot, sheaboter, cacaoboter en olijfolie - niet alleen in de vorm van verzorgingsproducten, maar ook in hun zuivere vorm. Met droge lippen betekent het: naar de keuken!