Mindfulness Leven in het hier en nu

Als iemand met aandacht door het leven gaat, worden tevredenheid en vreugde gemakkelijker. We onthullen waarom mindfulnesstraining een echt voordeel oplevert.

Heb je ooit gehoord van mindfulness? Wellbeing-leken zijn niet de enigen die overtuigd zijn van dit principe van geluk: steeds meer gespecialiseerde armaturen merken ook dat mensen die in het hier en nu leven vaak gelukkiger en gelukkiger zijn. Maar wat heeft het precies te maken met dit buzzword van de psychologie?

Mindfulness als stressmoordenaar

Een essentieel onderdeel van mindfulness is meditatie. Dit vereist dat iemand mentaal focust op het heden, het moment respecteert en geniet. Dit leidt af van zorgen of mijmeringen over de toekomst of het verleden en geeft vrede en perspectief wanneer de dagelijkse stress op komst is. Als u het moeilijk vindt om uit te schakelen, moet u deze gemakkelijk te gebruiken oefening proberen: ga in een rustige omgeving, maak het jezelf gemakkelijk en adem langzaam en gelijkmatig in en uit.

Concentreer je alleen op je ademhaling, dit zou je moeten helpen afstand te nemen van je gedachten.

Mindfulness: van boeddhisme tot wetenschap

Iedereen die het boeddhisme kent, zal waarschijnlijk snel parallellen vinden met mindfulness. Geen wonder: de levenshouding die het Boeddhisme leert, is precies dat: aandachtig. In het boeddhisme spelen meditaties een grote rol en kan er geen meditatie worden gedaan zonder mindfulness. Het goede ding is echter dat mindfulness kan worden beoefend zonder meditatie - althans dat was de overtuiging van de Amerikaanse moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn, een student van het zenboeddhisme. Hij ontwikkelde op Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training, die op yoga en meditatie gebaseerde oefeningen gebruikt. Dat is ongeveer 40 jaar geleden, maar sindsdien is er niet veel veranderd in de training, wat bewijst dat Kabat-Zinn niet zo verkeerd was met zijn spiritueel geïnspireerde wetenschap. En inderdaad: steeds meer onderzoeken bewijzen dat mindfulness zowel de psyche als de fysieke gezondheid positief beïnvloedt.

Wie kan profiteren van mindfulness?

Een attente levensstijl kan niemand schaden - stress is een wijdverspreide ziekte geworden. Mindfulnesstraining kan ook met succes worden toegepast in ernstige gevallen van een psychische aandoening: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness-oefeningen effectief zijn gebleken als onderdeel van therapeutische behandelingen bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen. De pijnsensatie kan duidelijk positief worden beïnvloed.
Stefan Schmidt, psycholoog aan de universiteiten van Freiburg en Frankfurt an der Oder, benadrukt tot 'apotheken-umschau.de':

"Mindfulness-therapieën zijn al lang niet meer esoterisch en worden in toenemende mate erkend door de reguliere geneeskunde, vooral in de VS."

Mindfulness in het dagelijks leven

Naast een intensieve mindfulness training à la Kabat-Zinn kun je je eigen bewustzijn in het dagelijks leven vergroten. De ochtendroutine kan bijvoorbeeld meer oplettend worden gemaakt door je gedachten uit te schakelen tijdens het douchen en je te concentreren op niets dan je eigen ademhaling en stromend water. Bij het ontbijt moet u ondertussen bewust de verschillende smaken en smaken waarnemen. Maar op weg naar uw werk, kunt u uw andere zintuigen aanscherpen: in plaats van met uw smartphone te spelen, moet u uw omgeving waarnemen - adem de frisse lucht in, luister naar de dagelijkse geluiden, studeer andere mensen ... het belangrijkste, u leeft nu!