Hoge functionele angst Hoge functionerende angst: hoe weet u of u eraan lijdt

Een algemene angststoornis maakt een normale dagelijkse omgang meestal uiterst moeilijk, maar er zijn ook mildere vormen.

In de Engelse taal wordt Angststoornis gecombineerd met een verscheidenheid aan psychische stoornissen die zijn gebaseerd op angst . Deze omvatten bijvoorbeeld fobieën en paniekstoornissen, maar ook de gegeneraliseerde angststoornis. Lijders lijden aan aanhoudende angst, waarvan de oorzaak niet in specifieke situaties is, de angst en zorgen onafhankelijk worden. Mensen die deze ziekte hebben, zijn vaak niet in staat om normaal hun dagelijkse leven aan te kunnen. Zoals bij elke mentale stoornis is er echter ook een spectrum: aan de andere kant van de schaal bevinden zich mensen met zogenaamde hoogfunctionerende angst, een zeer functionele soort stoornis - zelfs als dit nog geen afzonderlijke wetenschappelijke categorie is. In het algemeen is het mogelijk dat mensen met deze sociale vorm van angststoornis het hoofd bieden aan hun dagelijks leven. Of je er zelf last van hebt, laat onze checklist zien.

  1. Je bent een perfectionist: als je iets aanpakt, moet het resultaat perfect zijn. Je verwachtingen zijn zo hoog dat de angst om ze niet te kunnen vervullen een constante metgezel is. Je 'alles of niets'-houding heeft je soms naar beneden gehaald.
  2. Je moet de baas zijn: deze obsessie met perfectionisme manifesteert zich onder andere in het feit dat je altijd de controle moet houden en je machteloos moet voelen, als dat niet het geval is. Je hebt het gevoel nodig om de teugels vast te houden en je eigen leven te leiden.
  3. Je bent altijd bezig: je hebt geen rust en stilte, je takenlijst is meters lang. Als je constant iets te doen hebt, krijg je een gevoel van geluk. Uiteindelijk stop je alleen jezelf ervan te stoppen en alleen te zijn met je gedachten, omdat je bang bent voor wat er dan gebeurt.
  4. Je slaapt niet goed: in de nacht rol je in bed en je kunt niet in slaap vallen, de gedachten halen je in. Alles dat je gedurende de dag heeft afgeleid en dat je wilde vermijden, breekt nu over je heen en berooft je van de slaap.
  5. Je lichaam lijdt onder je: als je je angsten niet onder ogen ziet en je je niet bewust bent van je verstoring, gebeurt het vaak dat het zich ergens in je lichaam manifesteert. Misschien heb je het permanente gevoel dat je een knoop in je onderbuik hebt, onverklaarbare nekpijn of een nerveuze teek zoals een nagel die bijt of voortdurend op je voet tikt.
  6. Je houdt je gevoelens in de war: andere mensen noemen je vaak emotieloos, maar je weet dat dat verkeerd is. In plaats daarvan probeer je de dingen voor jezelf te houden en je gevoelens te isoleren, logisch en rationeel te denken.
  7. Je bent bang om anderen teleur te stellen: een teken van hoge functionerende angst is de angst om niet goed genoeg te zijn om de mensen waar je om geeft teleur te stellen. Deze gedachten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen snel obsessief worden. Je ongelofelijk hoge eisen aan jezelf en de angst om iets te missen, verleiden je ook om dingen te vullen waar je geen zin in hebt. Zelfs als je jezelf niet goed voelt, kun je het niet laten om anderen teleur te stellen met een nee.
  8. Je doet het met jezelf: door een relatief normaal leven te leiden en je dagelijkse leven te beheersen, houd je je problemen voor jezelf. Immers, andere mensen met een "echte" angststoornis hebben er echt last van en het gaat goed. Dus in plaats van toe te geven dat je daarmee worstelt, zou je liever niets zeggen.

Wat kun je doen?
Als je jezelf herkent in sommige of al deze tekens, is de eerste stap om toe te geven dat dingen niet zo hoeven te gaan. Therapie en het leren van bepaalde strategieën zullen je helpen om een ​​gegeneraliseerde angststoornis onder controle te krijgen.