Arts-patiëntrelatie Genezen beter met Hollywood?

Als het door de Amerikaanse wetenschapper Alan Dow gaat, kunnen een paar acteerlessen goed zijn voor menig dokter.

Door met menselijke emoties om te gaan, kunnen artsen beter in staat zijn om waar te nemen en adequaat te reageren op de gevoelens van patiënten. Dit zou op zijn beurt de genezing op middellange termijn verhogen, meent Dow. Samen met zijn team van Virginia Commonwealth University in Richmont stuurde de internist in totaal 14 collega's naar dramatrainingen en observeerde hoe de manier waarop patiënten met patiënten omgingen veranderde.
Het toegenomen bewustzijn van het belang van lichaamstaal, oogcontact en aandacht bij communicatie had een positief effect op de arts-patiëntrelatie. "We proberen de artsenacteur niet te maken", merkt de onderzoeker op. Er zijn echter een aantal vaardigheden op het gebied van interpersoonlijke communicatie die veel artsen eenvoudigweg missen. "Meestal zijn gesprekken tussen arts en patiënt erg op feiten gericht", klaagt Dow.
"Succesvolle communicatie als voorwaarde voor een goede behandeling omvat echter ook emoties en zachte geluiden die de arts moet uitvoeren." Het vermogen tot empathie moet worden overgebracht - en acteertraining is hiervoor een geschikte optie. De onderzoekers wijzen er echter op dat hun kleine onderzoek onvoldoende is om wetenschappelijk bewijs te leveren.