Bioritme Waarom snuffelen maakt je moe

Als we verkouden zijn, voelen we ons slap. En met een goede reden: omdat een opruiende boodschapper de activiteit van onze interne klok dempt.

Wetenschappers uit Zwitserland hebben ontdekt waarom mensen vaak zo moe zijn van kou en hoest: een van de wapens die het immuunsysteem activeert in de strijd tegen infecties, beïnvloedt ook de interne klok van het lichaam. Het resultaat: fysieke uitputting.

Innerlijke klok is uit de tijd

Verantwoordelijk voor de extreme vermoeidheid van hoest, loopneus & Co. is een eiwit dat TNF-alfa wordt genoemd. Dit wordt geproduceerd door de eigen immuuncellen van het lichaam om een ​​ontstekingsreactie in het lichaam te veroorzaken - bijna als een eerstehulpmaatregel tegen de bestaande infectie. De immuunboodschapper wordt al enige tijd verdacht om vermoeidheid te veroorzaken. Maar alleen nu heeft het onderzoeksteam onder leiding van Gionata Cavadini kunnen laten zien hoe dit effect werkt: het is het gevolg van een interactie tussen TNF-alpha en de klok van de interne klok.
Dus, de boodschapper-substantie dempt de activiteit van bepaalde gebieden in de hersenen die de dagelijkse slaap en waakzaamheid beheersen. Hoewel deze schakelpunten in hun gebruikelijke bioritme continu worden in- en uitgeschakeld, lopen ze in de actieve toestand, maar slechts met halve kracht, om zo te zeggen. De onderzoekers konden de gevolgen direct in de onderzochte muizen observeren: de dieren gebruikten hun wielen minder dan hun soortgenoten en waren over het algemeen minder actief in hun kooien.
Doe de test: hoe vinkt uw interne klok?