Digitale time-out: is digitale detox handig?

Via een seminar kunnen mensen die verslaafd zijn aan een smartphone een digitale ontgifting ondergaan. Maar wat brengt zo'n ontheffing van technologie eigenlijk precies met zich mee?

Voor de meeste mensen van vandaag is de mobiele telefoon een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven, maar telefoneren en sms'en is al lang niet meer mogelijk. Mobiele camera, sociale media-apparaat, draagbare gameconsole en 24/7 internettoegang - dat en nog veel meer is de smartphone in één. Thuis heb je nog steeds een laptop terwijl sommigen van ons ook met een tablet reizen. Digitaal netwerken dringt elk aspect van ons leven binnen, maar heeft het ook voordelen?

Digitale detox zou een balans moeten creëren

Iedereen die constant beschikbaar is dankzij mobiele technologie, is meer geneigd om overuren te maken - dit wordt gesuggereerd door een onderzoek door de Duitse vakbondsconfederatie (DGB). Bijna elke zevende Duitser werkt volgens deze in zijn vrije tijd onbetaald, omdat hij altijd via zijn smartphone kan worden gecontacteerd door de baas - zelfs als iemand dit al heeft gestempeld.

"We weten dat toenemende digitalisering een symptoom is en een oorzaak is van de toenemende afbakening tussen privéleven en beroepsleven",

zegt Bertolt Meyer, hoogleraar Organisatorische en economische psychologie aan de TU Chemnitz, aan welt.de. Dit veroorzaakt steeds meer stress en mentale en fysieke stress. Het resultaat: uitputting, depressie of depressie, hoge bloeddruk en gastro-intestinale problemen - en voordat je het weet, komt de burn-out.

Professionele hulp voor de digitale pauze

Als de smartphone verontwaardiging gebruikt, raden experts een zogenaamde digitale detox aan. Dit betekent dat u opzettelijk een pauze neemt van uw mobiele telefoon en leert om uit te schakelen na het werk. Seminars zoals de bedrijfseconoom Ulrike Stöckle beloven te helpen met deze ontgiftingskuur. Eerst wordt het eigen gedrag bij het behandelen van de mobiele telefoon geanalyseerd, dan moet dit erin geloven: "Op vrijdag neem ik alle technische apparaten in de hotelkluis mee, aan het einde van het seminar geef ik ze terug", legt Stöckle de 'wereld' uit. Naderhand is het niet ongewoon, dat ondanks lege zak steeds weer in deze pure ruimen, om de Handy bij de hand te nemen. De detox-expert noemt deze "fantoomgreep". Voor het spenen worden strategieën ontwikkeld tijdens het detoxkamp, ​​daarnaast ontspannen de deelnemers tijdens yoga en genieten ze 's avonds van biologische wijn. Gepresenteerd is het tweedaagse seminar voor een prijs van ongeveer 400 euro, maar niet.

Discipline in plaats van digitale detox

Niet iedereen kan het zich veroorloven om zo'n seminar bij te wonen, en niet iedereen is in staat om een ​​complete digitale ontgifting te ondergaan - om professionele of persoonlijke redenen. Dat betekent niet dat je een slaaf van je smartphone moet worden: met discipline kun je zijn zogenaamde "FOMO" gebruiken, dat wil zeggen "Fear Of Missing Out" (vertaald: angst om iets te missen), volgens de Australische Vanessa Bennett alleen in de Krijg grip. Ze stelt voor om bewust zijn digitale consumptie te beheersen: "Voor velen is technologie een afleiding", schrijft de krachtige coach op 'bodyandsoul.com.au'. "Als je in de rij staat te wachten, besteed je gedachteloos je tijd aan Instagram of controleer je je e-mails om te zien of er iets is binnengekomen." In plaats daarvan moet je jezelf leren de telefoon alleen op te nemen als je hem echt nodig hebt. Tijdens uw vrije tijd moet u echter afstand nemen tot uw smartphone als u zich daarmee bezighoudt met uw werk.

Wandelingen zonder telefoon zijn niet alleen gezond, ze maken je ook helder van geest.

Een volledig digitale afstand van tijd, aan de andere kant, brengt een risico van terugval met zich mee: "Zodra de detox voorbij is, komen veel van de oude gewoonten terug, bijna alsof de detox helemaal niet was gebeurd." In werkelijkheid gaat het om "digitale discipline", weet Bennett.