IJzertekort Dus ga je gang zo goed mogelijk!

IJzergebrek is wereldwijd het meest voorkomende tekort symptoom. Hij verschijnt vaak naar boven kruipend. We laten zien wie in gevaar is en hoe je jezelf beschermt tegen ijzertekort.

inhoud
 • Oorzaken van ijzertekort
 • Symptomen van ijzertekort
 • Deze 6 groepen lopen vooral risico op ijzertekort!
 • Expert onthult: hoe gevaarlijk is ijzertekort voor atleten?
 • Er zit ijzer in: 4 tips voor je ijzerinname
 • Therapie voor ijzertekort

IJzer is een essentieel sporenelement dat het lichaam nodig heeft voor verschillende metabolische processen zoals het transport van zuurstof, de toevoer van energie naar de cellen en de bescherming tegen infecties. Mannen hebben 10 milligram per dag nodig, vrouwen 15 milligram. Omdat ons organisme zelf geen ijzer kan produceren, moet het extern worden geleverd. Normaal gesproken moeten de ijzerdepots in het lichaam goed worden gevuld als we het met het voedsel innemen. IJzer is rijk aan vlees, groene groenten, volle granen en peulvruchten.

Oorzaken van ijzertekort

Verhoogde behoefte: in bepaalde fasen, zoals zwangerschap of borstvoeding, is de behoefte aan ijzer zo hoog dat het niet kan worden uitgebalanceerd in de voeding. Kinderen en adolescenten in groei hebben ook veel ijzer nodig. Lage inname: Vegetariërs hebben vaak een laag ijzerniveau, als ze niet veel aandacht besteden aan een uitgebalanceerd dieet. Het lichaam kan vaak veel ijzer uit plantaardig voedsel gebruiken. Verlies: hevig bloeden, zware menstruatiebloedingen en chronische ontstekingen in de maag en darmen kunnen leiden tot ijzertekort. Professionele atleten zijn ook verantwoordelijk voor zweet, nieren en vooral mineralen. In onze fotogalerij zult u ontdekken wie bijzonder vatbaar is voor ijzertekort.

Symptomen van ijzertekort

Na ernstige operaties, verwondingen, geboorten of onevenwichtige voeding, komt ijzergebrek vaak voor. Vrouwen verliezen elke maand veel bloed tijdens de menstruatie en lopen een groot risico (zie de volgende fotogalerij). Degenen met ijzergebrek voelen zich aanvankelijk geslagen en moe, bleek, hun haar dof, hun nagels broos en de hoeken van hun mond gescheurd. In een gevorderd stadium van ijzertekort kan bloedarmoede resulteren in hoofdpijn, gebrek aan concentratie, zwakte, verlies van eetlust, snelle hartslag, duizeligheid en tongverbranding. De getroffenen zijn vatbaar voor infecties omdat het immuunsysteem verzwakt is. Duidelijkheid over de vraag of er daadwerkelijk sprake is van een ijzertekort, brengt een eenvoudige bloedcontrole naar de arts.

Deze 6 groepen lopen vooral risico op ijzertekort!

Photo Gallery

Expert onthult: hoe gevaarlijk is ijzertekort voor atleten?

Of marathonlopers of voetbalprofessionals en hobbyatleten in de stemming zijn voor constante prestatieverbetering. Regelmatige consumptie van ijzerhoudend voedsel is essentieel. Anders kan een snelle crash volgen op sportieve hoogtepunten.

Het spoorelement ijzer is noodzakelijk voor veel belangrijke lichaamsfuncties: "In het algemeen heeft het lichaam ijzer nodig voor de hemoglobine in de rode bloedcellen voor zuurstoftransport en voor de myoglobine, een zuurstofopslag in het spierweefsel", zegt dr. Ulf Kunze, Senior Arts in het Nördlingen Foundation Hospital, die als teamarts van het Bundesliga basketbalteam van TH Wohnbau Angels de ijzerstatus van de spelers controleert voor hun partner Floradix.

Maar atleten hebben een hoger risico om ijzertekort te ontwikkelen. De schuldige is de reguliere beweging. Ten eerste gaat het ijzer verloren door het zweet - en: "In de sport komt het ook door mechanische stress, zoals de impactkracht tijdens het joggen, op verwondingen van kleine bloedvaten en het vergruizen van de rode bloedcellen. Daarom is er een verhoogde behoefte aan bloedvormende stoffen, dus vooral ijzer, vitamine B12 en foliumzuur, " Kunze.

Er zit ijzer in: 4 tips voor je ijzerinname

Ons lichaam kan slechts een kleine hoeveelheid ijzer (maximaal 2 milligram met ongeveer 15 tot 20 milligram ijzer in het voedsel) opnemen. Dit komt door een beschermend mechanisme dat voorkomt dat onze organen worden aangevallen. Deze tips zullen u helpen om altijd voldoende ijzer in te nemen:

 1. Eet drie keer per week een portie mager vlees.
 2. Toegang tot volkorenproducten en peulvruchten (linzen, bonen).
 3. Kies als bijgerecht groenten die veel vitamine C bevatten, zoals paprika of kool, en drink een glas sinaasappelsap om te eten. Dit verbetert de opname van ijzer.
 4. Vermijd thee of koffie voor ijzerrijke maaltijden, drink het niet een half uur later.

PLANT IJZER tegen ijzerdeficiëntie: STERK ALS POPEYE

Het stripfiguurtje Popeye verslindt hem in zijn buik, om onvermoede kracht te mobiliseren. En inderdaad, de groene spinazie met 3, 5 milligram ijzer op 100 gram biedt een goede maar geen superwaarde. Andere topijzerleveranciers zijn:

 • Linzen (8 milligram)
 • Kikkererwten (6 milligram)
 • Witte bonen (6 milligram)
 • Amarant (9 milligram)
 • Quinoa (8 milligram)
 • Millet (7 milligram)

Therapie voor ijzertekort

Zoals we hebben aangetoond, zijn er mensen met een verhoogd risico op ijzertekort. In sommige gevallen is het misschien niet genoeg om opzettelijk ijzerhoudend voedsel te consumeren. Na overleg met de arts kan een ijzertekort vervolgens worden behandeld met tabletten, infusies of een behandeling met kruidenbloed (bijv. Salus Floradix Sport Iron, 250 ml, ca.