Relaxed See Nooit meer droge ogen

Als uw ogen vaak branden en pijn doen, kunnen ze te droog zijn! Wil je het perspectief behouden? Knipper dan en lees wat nog meer helpt.

Sandman, lieve Sandman, wat wil je hier? Als de Müdemacher op klaarlichte dag rapporteert, zou je kunnen lijden zoals bijna elk vierde Duitse sicca-syndroom - dus de term voor het droge oog. Het wordt rood, verbrandt en doet pijn, soms totdat het onbekwaam wordt. Continue PC-sessies en zuurstofarme, stofdroge binnenlucht bevorderen het kwaad dat, indien onbehandeld, tot ernstige schade aan het hoornvlies kan leiden. In het gezonde oog vormen de tranen op het hoornvlies een doorlopende film, die wordt verspreid door regelmatig te knipperen. Wanneer droge ogen deze film scheuren. Vooral pc-werknemers lopen het risico: bij het bekijken van de monitor neemt de knipperfrequentie af van 9, 7 naar slechts 4, 3 keer per minuut.

Twee oorzaken

Maar er zijn veel mogelijke triggers van traanstoornissen: schildklieraandoeningen, hormoonveranderingen, diabetes of bijwerkingen van medicijnen. In het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen het ontbreken van vloeistof in het oog of een gewijzigde samenstelling van de lipidenlaag tot "droogte". In het eerste geval worden pure traanvervangers voorgeschreven. In het tweede geval, warme kompressen, die het vet dat wordt gevormd in de oogleden, soepel, hyaluronzuur of - nieuw: lipide-bevattende oogdruppels. Wees voorzichtig met "witte ogen" - ze laten het oog snel uitstralen, maar beperken de tranenvloed.