Voetreflexologie voeten in focus

Kietelen, maar kan knijpen: in de voetreflexmassage bevordert massage om bepaalde punten te stimuleren het welbevinden.

inhoud
  • Voetreflexologie: al duizenden jaren wereldwijd verspreid
  • Dit helpt de voetapplicatie
  • Voetreflexzonetherapie: wie betaalt de kosten?

De voetreflexmassage is een toepassing die zijn plaats in de wellnesswereld heeft veroverd. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is van hun effect, zweren hun volgers volgens de traditionele methode om voet, teen en hiel te drukken en te aaien. De methode is gebaseerd op het idee dat referentiepunten naar de interne organen zich bevinden in gebieden op de zool van de voet en op de achterkant van de voet. Een massage van deze zones moet via zogenaamde reflexpaden worden doorgestuurd naar de juiste organen en daar genezende of stimulerende effecten hebben.

De voetreflexmassage is ontwikkeld door een Amerikaanse arts voor oor, neus en keel. William Fitzgerald (1872-1942) introduceerde zijn doctrine van drukbehandeling in 1913. Hij had de behandeling van de voeten van de Native Americans gevolgd en uiteindelijk zijn eigen systeem ontwikkeld, dat ongemak moest verlichten en de zelfhelende krachten moest activeren.

Fitzgerald verdeelde het lichaam vervolgens in tien symmetrisch geplaatste gebieden. Elk van deze games weerspiegelt de zenuwuiteinden van bepaalde spieren en organen. Men overwoog de gelijkenis tussen de staande voet en een zittende persoon als oorzakelijke en gevestigde verbindingen van bepaalde voetgebieden met geschikte lichaamsdelen. De reflexologiemassage in zijn huidige vorm gaat terug op de verdere ontwikkeling van de Amerikaanse masseuse Eunice D. Ingham.

Voetreflexologie: al duizenden jaren wereldwijd verspreid

Veel geschreven en picturale tradities geven aan dat een soort voetreflexmassage al gebruikelijk was in het oude Egypte en China. In veel delen van Azië is de technologie nog steeds wijdverspreid vandaag. De Duitse niet-medische beoefenaar Hanne Marquardt heeft het bronsysteem de afgelopen decennia voortdurend ontwikkeld. De verpleegkundige en therapeut in het Zwarte Woud runt zijn eigen trainingsinstituten.

De toewijzing van de voetzones aan individuele orgels is verplicht voor iedereen die te maken heeft met voetreflexologie. De binnenkant van de grote teen moet daarom worden verbonden met het voorhoofd en het temporale gebied, de delen onder de middelste teen die samenvallen met de ogen en delen van de gal met de schildklier. De buitenkant van de hiel komt overeen met de heup en de onderrug, het gebied tussen de schoffel en de buitenste malleolus met de testikels of eierstokken van de voortplantingsorganen.

Vooral diagnostisch wordt de voetreflexmassage gebruikt. Het idee: als de zool van de voet reageert op druk met pijn, is dit een indicatie voor een verstoring in het corresponderende orgaan. Mensen met maagproblemen zouden bijvoorbeeld pijn voelen op de juiste plaats op hun voeten, ook hoofdpijnpatiënten. Ook diffuse buikklachten of gebitsproblemen moeten worden opgehelderd en verlicht door voetreflexologie.

Dit helpt de voetapplicatie

De reflexzonetherapie activeert de zelfhelende krachten en kan aandoeningen van de meest uiteenlopende aard van het hele lichaam verlichten - het heeft bijvoorbeeld een positief effect op deze problemen:

  • menstruatiestoornissen
  • hooikoorts
  • Gewrichts- en rugaandoeningen
  • hoofdpijn
  • problemen met de spijsvertering
  • Spanningen en krampen.

Voetreflexzonetherapie: wie betaalt de kosten?

Helaas is de pedes-therapie nog niet wetenschappelijk erkend. De daaruit voortvloeiende behandelingskosten worden daarom meestal niet vergoed door de ziekteverzekering.

Er zijn echter ook uitzonderingen: menig fysiotherapeut heeft onder het boekje "massage" soms zelfs de voetzolen bewerkt of maakt gebruik van craniosacrale therapie en andere toepassingen die ook niet anders kunnen worden geregeld met de ziekteverzekering. Volgens het motto "Waar geen eiser, er is geen beklaagde", zijn er geen problemen in de schikking met de fondsen - zolang de therapeut positief op de massage reageert, iets geweldigs! Er zijn ook nu en dan brutale schatkisten. Vooral wanneer de patiënt door de voetmassage is aangepast, verbetert de conditie.

Met behulp van gidsen kan iedereen het onderwerp lezen. Hoe intens de massage mislukt in zelfexperiment, is een open vraag. Voor een getrainde therapeut ligt de prijs voor 30 tot 40 minuten rond de 25 tot 40 euro.