Vergeet mannen sneller vergeten

Mannen zijn meer vergeetachtig dan vrouwen. Wat het vrouwelijke geslacht altijd al vermoedde, hebben Amerikaanse wetenschappers nu bevestigd.

Man of vrouw - wie heeft het betere geheugen? Het onderzoeksteam rond Dr. Rosebud Roberts van de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, is de basis van de vraag gegaan. De wetenschappers hadden 2050 vrouwen en mannen vulden tussen 70 en 89 vragenlijsten in, voltooiden geheugentests en voerden basale medische onderzoeken uit.
Het resultaat: 15 procent van de proefpersonen had een milde geheugenstoornis, waaronder anderhalf keer meer mannen dan vrouwen. Uit eerdere studies is echter gebleken dat vrouwen op oudere leeftijd vaker lijden aan dementie dan mannen. De wetenschappers nemen daarom aan dat de mentale achteruitgang van het vrouwelijke brein sneller vordert dan zijn mannelijke tegenhangers.

Fit ondanks aanbetalingen

Welke rol speelt de verschillende grootte van de hersenen bij mannen en vrouwen, hebben de onderzoekers niet geanalyseerd. Onderzoekers van de Oregon Health and Science University in Portland hebben dit probleem aangepakt. Centraal in het onderzoek stond het fenomeen dat de autopsie van mensen die mentaal fit waren tot aan het einde van hun leven, typische alzheimerafzettingen in hun hersenen toonde.
De autopsie-vergelijking van een dergelijk brein met die van een typische Alzheimer-patiënt toonde aan dat het verschil in grootte was van de hippocampus. Het hersengebied dat verantwoordelijk was voor het geheugen was veel meer uitgesproken in de geestelijk actieve senioren. Het tot 20 procent grotere volume van de hippocampus lijkt de hersenen te redden ondanks eiwitafzettingen van de effecten van Alzheimer, vermoeden de onderzoekers.