Griepvaccin-griep: nieuw vaccin tegen griep aanbevolen

Een nieuw vaccin zou de huidige griepepidemie moeten afremmen op aanbeveling van het Robert Koch Instituut. Vaccinatie tegen influenza is echter alleen in uitzonderlijke gevallen een uitkering.

Gezien het feit dat het vaccin, dat sinds de herfst wordt gebruikt, de griepepidemie van dit jaar niet kan verlichten, heeft de Standing Vaccination Commission (STIKO) van het Robert Koch Institute zijn aanbevelingen over vaccinatie in januari 2018 geactualiseerd. Ze beveelt een nieuw vaccin aan. In plaats van drie soorten virussen zoals voorheen, werkt het tegen vier soorten influenzavirussen.

Nieuw griepvaccin nog steeds geen kassaldo

Het viervoudige vaccin wordt echter meestal niet overgenomen door de zorgverzekeraars. Een uitzondering is de "Barmer", waar het nieuwe aanbevolen vaccin al deel uitmaakt van de uitkeringen voor verzekerden die een griepvaccin nodig hebben. Alleen wanneer de federale gemengde commissie het viervoudige vaccin in haar vaccinatierichtlijn opneemt, maakt het deel uit van de reguliere uitkeringen. Dit kan tot drie maanden duren.

aanbeveling van de Standing Vaccination Commission

De vaccinaanbeveling voor influenza is speciaal voor mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekten die bijzonder vatbaar zijn voor influenza-infecties of chronisch ziek zijn. De Standing Vaccination Commission (STIKO) beveelt ook aan dat oudere mensen vanaf 60 jaar, zwangere vrouwen en mensen met medische beroepen moeten worden gevaccineerd tegen influenzavirussen.

Weg met de griep: dat helpt

Naast een vaccinatie vermindert uitgebreide bescherming tegen griep in het dagelijks leven het risico op infectie. Regelmatig handen wassen met water en zeep en afstand van zieken op kantoor, in het openbaar vervoer en thuis zijn de moeren en bouten om infectie te voorkomen. Net als een verkoudheid, wordt een groep veroorzaakt door virussen. Als het je betrapt, kun je controleren met een zelftest, of je verkouden bent of een echte griep hebt.