Haarverlies Blijf het kalende gen volgen

Is de kaalhoofdigheid snel verleden tijd? Wetenschappers van de Universiteit van Bonn hebben de genen geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor haarverlies bij mannen.

De onderzoekers hebben de genetische samenstelling van 95 families gescand, waarbij ten minste twee zonen al vóór hun 40e jaar aan haarverlies leden. De resultaten waren 14 gebieden die waarschijnlijk betrokken zijn bij het verlies van het hoofdhaar. Na verdere gegevensanalyse bleven 34 genen op chromosoom 3 over om zich nu op de onderzoekers te concentreren.
"Geen van deze genen is tot nu toe gekoppeld aan de biologie van haar", verklaart medeauteur Roland Kruse van de universiteit van Düsseldorf. Eén van de genen is echter geassocieerd met het verouderingsproces, een andere wordt beschouwd als een risicofactor voor obesitas. Omdat mannen met licht haar vaker dan gemiddeld vetophopingen hebben, kan dit gen een veelbelovende kandidaat zijn, legt de wetenschapper uit.

Veel voorkomende ziektes genen

Naast een verhoogd risico op obesitas is er ook bewijs van een verband tussen haaruitval en een hogere kans op coronaire hartziekten, hoge bloeddruk, prostaatproblemen en diabetes. De erfelijke factoren die verantwoordelijk zijn voor haarverlies spelen daarom mogelijk ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze veel voorkomende ziekten.
De studie heeft opnieuw bevestigd dat haaruitval niet kan worden toegeschreven aan een enkel gen, maar wordt veroorzaakt door een interactie van vele genetische eigenschappen, zeggen de onderzoekers. Een van hen was al in het verleden ontdekt: hij bevindt zich op het vrouwelijke X-chromosoom en is daarom altijd geërfd van de moeder.