Hyposensibilisatie Begin nu met het gevecht tegen uw allergie

Heb je de hele zomer hooikoorts gehad? Dit kan snel voorbij zijn, als je in de herfst begint met een hyposensibilisatie.

Jeukende ogen, een druipende neus, bijtende huiduitslag - allergieën kunnen vervelend zijn. Wanneer de lente en de zomer bloemen en grassen ontkiemen, zeggen veel mensen: pillen slikken om hooikoorts te bestrijden. De oplossing is zo dichtbij: met hyposensibilisatie kunnen allergieën effectief worden bestreden.
Hyposensitisatie - wat is het precies?
Allergieën zijn in feite een overdreven reactie van je immuunsysteem: het herkent onschadelijke stoffen uit de omgeving - zoals pollen of bepaald voedsel - als vijanden en reageert defensief op hen. Bij hyposensibilisatie, ook bekend als SIT (Specific Immunotherapy), confronteert uw arts uw lichaam gedurende een lange periode met alleen die allergenen die hij niet leuk vindt, om hem te leren dat hij zich niet tegen hen hoeft te verdedigen.
In het beste geval resulteert een volledig herstel uit de behandeling. Maar zelfs als het niet lukt: hyposensibilisatie bestrijdt de symptomen en verlicht de symptomen, wat betekent dat allergielijders minder medicatie nodig hebben.
Voor wie is het geschikt?
Hyposensibiliseringen worden zeer succesvol gebruikt tegen pollenallergieën, dat wil zeggen hooikoorts, maar kunnen ook helpen tegen voedselallergieën, huisstofmijt, schimmels, haren van dieren of bijen- en wespenvergiften. Als u slechts één allergie heeft, zijn uw kansen op herstel bijzonder goed. In het geval van zogenaamde kruisallergieën, bepaalt de arts eerst welke stof de sterkste symptomen veroorzaakt en handelt dan tegen deze hoofdallergie.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Er zijn verschillende manieren om een ​​hyposensibilisatie uit te voeren. De meest gebruikelijke methode is subcutane immunotherapie, kortweg SCIT: de arts injecteert een kleine dosis allergenen onder de huid (subcutaan) - te weinig om een ​​sterke allergische reactie te veroorzaken, maar voldoende om uw lichaam stap voor stap naar de vermeende vijanden te brengen om aan te wennen. SCIT is verdeeld in twee fasen: de fase van verhoging en de onderhoudstherapie. In de eerste paar weken moet je elke week naar de dokter, de allergeendosis wordt langzaam verhoogd om bijwerkingen en overdreven reacties te voorkomen. Na ongeveer 16 weken is de fase van de verhoging voltooid, waarna de patiënt om de vier tot zes weken een injectie krijgt. De behandeling vindt plaats gedurende een periode van drie jaar, voor speciale allergieën tot vijf jaar.
Iedereen die allergisch is voor grasstuifmeel en niet van spuiten houdt, kan sublinguale immunotherapie proberen, of kortweg SLIT: patiënten (ook over drie jaar) nemen dagelijks één tablet of één druppel. De therapie moet in de winter starten als er geen stuifmeel vliegt.
Voor speciale gevallen ontwikkelden onderzoekers korte termijn immunotherapie en spoedtherapie. De kortetermijnbehandeling omvat vier tot acht injecties terwijl u wordt behandeld voor spoedbehandeling in een kliniek. Daar krijg je twee tot drie dagen elke 30 tot 60 minuten een spuit. Deze behandeling is nuttig voor mensen die bijzonder gevoelig zijn voor insecticiden en geen tijd hebben om hun lichaam langzaam voor te bereiden op een incident.
Risico's en bijwerkingen
Je lichaam krijgt allergenen die het als vijandig classificeert - het kan dus bijwerkingen krijgen. Deze variëren van milde allergische reacties zoals roodheid of jeuk tot misselijkheid of zwelling. In zeldzame gevallen kunt u ademnood of een allergische shock ervaren. Om veilig te zijn, moet u na de injectie gedurende 30 minuten op kantoor blijven, zodat uw arts indien nodig kan helpen.
Je tijd is nu
Vooral in de strijd tegen hooikoorts is de val het juiste moment voor hyposensibilisatie: er vliegen geen stuifmeel door de lucht, dus je lichaam kan de spuiten zo makkelijker aan.
De behandeling vergt veel geduld en tijd, maar is op de lange termijn zeker de moeite waard. Vraag advies aan uw arts.

Zorgeloze zomervakantie
Allergieën veroorzaken niet alleen thuis problemen, maar kunnen uw vakantie ook bederven. In uw eigen huis hebben de meeste mensen met allergieën passende voorzorgsmaatregelen genomen om met hun allergie te leven. Het is moeilijk, maar vaak op vakantie. Dan vormen niet alleen stuifmeel, maar ook huisstof, mijtuitwerpselen in het matras of huisdierenhaar achtergelaten door hondenbezitters met hun huisdieren in de kamer een gevaar voor mensen met een allergie Tip voor alle vroege boekers: het nieuwe internetportaal maakt het voor getroffenen gemakkelijker om hun vakantie te plannen.