Manuka Honing Daarom is het zoete goud zo gezond

Manukahoning is niet goedkoop, maar biedt tal van gezondheidsvoordelen. Hier kunt u ontdekken wat het bijenproduct zo waardevol maakt.

In de Maori's, de primitieve mensen van Nieuw-Zeeland, staat de Manuka-struik al eeuwenlang bekend als een wondermiddel, maar nu kennen we hier in Duitsland het positieve effect op het lichaam. Dankzij toegewijde bijen kun je van de honing genieten en hoewel dit vrij duur is, is het de aankoop waard - met de heerlijke nectar kun je meer dan één kwaal verlichten.

Wat maakt manuka-honing zo gezond?

Manukahoning heeft een positief effect op de gezondheid vanwege het suikerafbraakproduct methylglyoxal (kortweg MGO), dat volgens wetenschappelijke studies zelfs effectief is tegen multiresistente kiemen, min of meer als een natuurlijk antibioticum. Zelfs met een bloedvergiftiging (sepsis) zou het zoete goud moeten kunnen helpen. In tegenstelling tot door de mens gemaakte antibiotica, induceert manuka-honing echter niet de weerstand van bacteriën. Dit betekent dat ziekteverwekkers niet immuun worden voor de MGO, zelfs na langdurig gebruik. In de menselijke geneeskunde zou dit de oplossing kunnen zijn voor een groot probleem: meer en meer gebruikelijke antibiotica werken niet omdat pathogene bacteriën weerstand opbouwen. Zou manukahoning het ei van Columbus kunnen zijn? Onderzoek zal het laten zien!

Met welke klachten helpt Manuka-honing?

Manuka-honing kan zowel intern als extern worden gebruikt en kan helpen bij kleine pijntjes en zelfs grotere problemen.

  • Als een natuurlijk antibioticum werkt de nectar tegen bacteriën
  • en versnellen wondgenezing,
  • maar hij pakt het ook op met virussen en schimmels.
  • Geschilderd op brood, opgelost in thee of simpelweg schoongelikt van de lepel: manuka-honing versterkt het immuunsysteem als het intern wordt gebruikt,
  • helpt om in slaap te vallen en vermijdt maag- en darmklachten uit de weg.
  • Veel zangers nemen ook hun toevlucht tot keelpijn en keel- en mondinfecties voor het wondermiddel om ongemak te verlichten.
  • Door de honing extern toe te passen als een schoonheidsremedie, kan het ondertussen acne, eczeem, huidschimmel, atopische dermatitis en psoriasis elimineren en zorgen voor een soepele huid.

Waarom is Manuka-honing effectiever dan gewone honing?

Elke natuurlijke honing bevat het wondermiddel MGO, maar heeft alleen een merkbaar effect boven een bepaalde hoeveelheid. En dat bereikt alleen de honing, die gewonnen is uit de Nieuw-Zeelandse Manuka-struik. De plant zelf heeft nog geen voldoende MGO-gehalte, maar zodra de bijen de nectar hebben verwerkt en de honing in de honing rijpt, worden grotere hoeveelheden van de stof gevormd. Terwijl gewone honing een magere 20 milligram MGO per kilogram heeft, levert manuka honing tot 800 milligram!

Dat de vraag daar is, is daarom niet verrassend. Helaas komt dat ook tot uiting in de prijs. Hoe hoger het MGO-gehalte, hoe lager je moet pakken voor de manuka-honing in je portemonnee: voor 100 gram kun je soms tot 30 € betalen! De honing is onder andere verkrijgbaar in de reformwinkel.