Hersenen en geest: wat brengt meditatie?

Meditatie voor hersenen en geest. Mediteren maakt je gezond, gelukkig en efficiënt. Dit wordt nu bevestigd door MRI en laboratoriumtesten.

De helende kracht van meditatie is al duizenden jaren bekend. Het wordt al gezongen in oude Vedische geschriften. Momenteel wordt het effect van meditatie op universiteiten over de hele wereld onderzocht en bevestigd. De eerste als esoterisch of op zijn minst vreemd getreurd pauzeren in het midden van de wereld is booming. In de wetenschap, in yoga, in het zenboeddhisme in contemplatieve religieuze congregaties en volledig vrijelijk beoefend. Ga zitten, sluit je ogen, adem bewust, bekijk gedachten en gevoelens en laat ze los zonder dat ze vastlopen - dit zijn de basisprincipes van meditatie.

Wat brengt meditatie?

Profan brengt een grap ter zake: twee vrienden ontmoeten elkaar. Degene die vraagt: "Is uw zoon nog steeds werkloos?" De andere antwoordt: "Ja, maar hij mediteert nu." Dan zegt de vriendin: "Dat is verschrikkelijk." "Nee", antwoordt de ander, "dat is veel beter dan niets doen. "Omdat meditatie veel gebeurt, vooral in ons zenuwstelsel. Een centrale rol wordt gespeeld door de nervus vagus - de tiende zenuw van het parasympatische zenuwstelsel. Recente onderzoeken tonen aan dat hij zich als spieren kan ontspannen. Hij heeft input nodig om zijn werk te doen. En dat is waar meditatie in het spel komt. Het verandert de verwerking van stimuli in het zenuwstelsel door pauzes te creëren. De beroemde afwisseling van spanning en ontspanning en persoonlijk welzijn: duizend keer gehoord, nooit toegepast. Satya Singh Wester, een internationaal gerenommeerde leraar van Kundalini Yoga, zegt het zo: "Meditatie is een techniek om beter met het hoofd om te gaan." En ISIyengar, meester van de naar hem genoemde yogavorm, zegt: "Meditatie verwijdert het onkruid van de Lichaam zodat de tuin kan groeien. "

Meditatie - werkt het echt?

Het onkruid zijn onze miljoenen gedachten die elke dag onvrijwillig verschijnen. 'Hoe ziet hij er weer uit? Heeft hij iets tegen mij?' 'Gaat mijn zoon echt naar school?' 'Opnieuw met het account in de Miesen'. 'Waarom kan ik geen raise krijgen?' Een spervuur ​​van gedachten vuurt continu ons zenuwstelsel. Gedachten die we niet bewust opwekten. Het effect is hetzelfde: miljarden informatie - velen van hen met negatieve trillingen - overspoelen ons. En ons zenuwstelsel zit niet alleen in het hoofd. Het strekt zich uit over een oneindig aantal neurale paden met ontelbare veel verbindingen tot teen en tenen. Als we dit uiterst gevoelige instrument van onze perceptie en meest innerlijke controle continu laten ontbranden, zal het oververhit raken en overreageren: cholerische uitbraken, maagkrampen, constante vermoeidheid, hoofdpijn - de symptomen zijn bekend. Meditatie stopt het spervuur. Niet de eerste keer. Niet na tien seconden. Meditatie is een techniek die geleerd wil worden.

Vormen van meditatie

Om op te ruimen met een gerucht gerucht: meditatie hoeft niet per se een volledig rustige kamer met kaarslicht nodig te hebben. Soms is het geluid in ons veel verontrustender dan het geluidsniveau van de wereld om ons heen. Eén-moment meditatie is mogelijk in elke rode fase van een verkeerslicht. Mindfulness kan ook in de wachtkamer worden toegepast. Meditatie met een mantra, woorden of geluiden, is nuttig gebleken. Evenals meditatie met bewegingen of - derde variant - meditatie op een kaars of een ander object. Alles dat de geest afleidt om ons te verwarren. Het zicht naar het derde oog - het punt tussen de wenkbrauwen, waarachter de hypofyse ligt - stopt de gedachten bijna mechanisch. Gevorderde yogijnen rollen de tong zodat deze tegen het zachte gedeelte van het gehemelte drukt. Denk aan een mantra zoals Sat Nam (True Identity).

Nieuwe meditatie: IKYA uit Noorwegen

Vanuit het donkere noorden, preciezer vanuit Oslo, komt de IKYA-meditatie. Het adverteert met plezier, beweging, bevrijding van oude patronen, het bereiken van het eigen potentieel. Een nieuwe dimensie van meditatie die is gericht op het doorbreken van grenzen en beperkingen door middel van stille en dynamische oefeningen. Licht, ademhaling en beweging worden gebruikt om blokkades op te heffen en de vitale energie te laten stromen. In Duitsland is IKYA nog steeds erg nieuw. Informatie over IKYA in Duitsland.

Het effect van meditatie is meetbaar

De huidige onderzoekssituatie, ook in GEO en SPIEGEL, bevestigt dat yoga plus meditatie het niveau van het kalmerende boodschapper gamma-aminoboterzuur in de hersenen verhoogt evenals dat van de ontstekingsstof interleukine-6. Natuurlijk, met regelmatige oefening. Elke dag zouden vrouwen elf minuten moeten mediteren, mannen eerder 22. Begin klein en arriveer om twee en een half uur - dit is meditatie voor perfecte diepe ontspanning.

Rustig in het hoofd

Meditatie wil geleerd worden. "Rust daar!" Is een geweldig handboek om kennis te maken met meditatie. Andreas Knuf, Arbor, 12, 80 Euro.

Meditatie praktisch

Jack Kornfield beschrijft geestig en wijs, hoe meditatie werkt en noemt ook de weerstand en de moeilijkheid. "Verlichting bij het vinden van een luide wereld", Arkana, ongeveer 22 euro