Multivitamine sappen in de test Overdosering van laboratoriumvitamines

Velen van ons willen gezond eten. En ze zweren ook bij multivitaminesappen. Maar Stiftung Warentest onthulde de meeste vitaminecocktails nu als schijnvertoning.

Veel Duitsers geloven dat ze niet voldoende vitamines absorberen met hun dagelijkse voeding. Om het vermeende tekort te compenseren, nemen ze hun toevlucht tot voedingssupplementen - of slurpen multivitaminesappen. Maar zoals Stiftung Warentest nu heeft laten zien, leveren slechts een paar van hen een waardevolle bijdrage aan de gezondheid.

Alleen een sap van 22 beoordeelde erg goed

In de test presteerden de meeste multivitaminesappen bevredigend of slecht. Slechts één van de sappen - Rabenhorst 11 plus 11 - ontving de prijs heel goed. Het is het enige product in de test dat uitsluitend wordt gemaakt van directe sappen. Ook is het vitaminegehalte van dit sap zeer goed en overschrijdt het de aanbevolen dagelijkse dosis niet. Enige nadeel van dit drankje is de prijs. Met 3, 99 euro per liter is hij de duurste in de test.
De multivitaminesappen van Amecke (intense multivitamine: 1, 69 euro / liter) en Netto Marken-Discount (fruitster multivitaminsap, 95 cent / liter) waren de enige die als goed werden beoordeeld - en zijn veel goedkoper.

Belangrijkste kritiek op Stiftung Warentest

• Niet genoeg fruit en smaak. Op de etiketten adverteren de fabrikanten met smakelijk en exotisch fruit, maar vaak zitten de kleinste hoeveelheden in de sappen. Sommige fabrikanten onthullen niet eens het fruitgehalte. Vaak wordt het sap gemaakt van vruchtensapconcentraat (zie hieronder) en worden dure fruitsmaken bespaard.
te veel vitamines. De hoeveelheden die aan de vitamines worden gegeven, zijn meestal niet correct. Hoe dan ook, het moet duidelijk zijn dat de meeste vitaminen in sappen niet van de vruchten komen, maar van het laboratorium. En ze worden vaak toegevoegd in doseringen die hoog genoeg zijn om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid iets te overschrijden. Bijvoorbeeld, in het geval van in vet oplosbare vitaminen (zoals A of E), die het lichaam niet uitscheidt maar voornamelijk in de lever opslaat, wordt dit op zijn minst als twijfelachtig beschouwd.
• fantasienamen zonder verklaring. De namen van sappen zoals "Rode multi" of "Vitamine ontbijt" suggereren een gezond dieet. Maar op deze manier leiden de meeste fabrikanten alleen aandacht af van het niet bottelen van echt vruchtensap.

Dit is helemaal onderaan de labels

Multivitaminesap wordt op verschillende manieren geproduceerd. Wat de labels op de labels betekenen, lees hier:
• Vruchtensap: moet 100% fruit zijn. Direct sap wordt onmiddellijk na het persen gebotteld en met "vruchtensap uit concentraat" wordt het sap water onthouden. Dit wordt later toegevoegd, het concentraat wordt opnieuw verdund. En ontsnapte smaken worden terug toegevoegd (gealuminiseerd).
• Multi-vruchtensap: een mengsel van minstens drie vruchtensappen
Vruchtensapconcentraat : is geen vruchtensap, maar een ingrediënt. Het is niet georga- niseerd of opnieuw verdund.
• Fruitpulp: dit zijn gepureerde vruchten. In het geval van mergconcentraat, zoals met vruchtensapconcentraat, niet opnieuw verdund of ge-backomatiseerd.

Wie heeft multivitaminesap nodig?

Zelfs zonder multivitaminesap kunt u gemakkelijk genoeg vitaminen innemen. In de regel is een gevarieerd dieet voldoende. Met bewezen vitaminedeficiëntie, aan de andere kant, is men beter geholpen met een gericht vitaminepreparaat, omdat dit afhankelijk is van de dosering. Onze tip: Als u dat hebt, kies dan een multivitaminsap van hoge kwaliteit en drink niet meer dan een glas (ongeveer 200 ml) per dag. Trouwens, de sappen zijn niet geschikt als dorstlesser.