Sterke stoelverwarming kan het sperma beschadigen

Slechte vooruitzichten voor mannelijke winterhanden: de geliefde stoelverwarming maakt niet alleen gezellig, het kan ook de potentie schaden, blijkt uit een Duits onderzoek.

Hoe comfortabel is het in de winter in een auto met verwarmde stoelen. Met een zuiver geweten moeten echter alleen vrouwelijke gevangenen genieten van het geruststellende gevoel. Stoelverwarmingen kunnen de reproductie van de meesters van de schepping in gevaar brengen. Giessen-onderzoekers kwamen tot deze conclusie.
Om het effect van verwarmde stoelen op de temperatuur van de testikels te testen, installeerde het team van onderzoekers onder leiding van Andreas Jung van de Universiteit van Giessen temperatuursensoren op de testikels van 30 gezonde mannen en liet ze 90 minuten in de auto.

Klein maar gevaarlijk verschil

Het resultaat: na slechts een uur op het knuffelig warme autostoeltje was de testikeltemperatuur gemiddeld 37, 3 graden Celsius. Voor mannen die de verwarmingsbatterij hebben afgezet, waren de testikels gemiddeld slechts 36, 7 graden warm.
Hoewel het temperatuurverschil laag is, maar mogelijk voldoende is om de potentie te schaden, gelooft Jung. De ideale temperatuur voor spermaproductie is een of twee graden onder de normale lichaamstemperatuur. "Dit is een van de redenen waarom de testikels buiten het lichaam hangen."