Preventie Samen leven is gezonder

Stoppen met roken, minder alcohol, meer sporten - vaak blijft het alleen met de goede bedoelingen. Het is gemakkelijker met de juiste partner, toont het resultaat van een Amerikaans onderzoek.

Als een partner zijn levensstijl begint te veranderen in gezond, bezwijkt zijn of haar betere helft vaak. Deze aanpassing gaat zelfs zover als voorzorgsmaatregelen zoals griepvaccinatie of cholesteroltest. Het Amerikaanse onderzoeksteam onder leiding van Judy Sindelar van de Yale School of Public Health in een onderzoek van 6000 koppels kwam tot deze conclusie.
Als een partner het liefst gezonder wil leven, moedigt hij zijn partners aan om mee te doen, volgens Studienleiterin Sindelar. Het imitatie-effect van de partner op het gebied van roken, alcoholgebruik of een concrete gezondheidsmaatregel was heel duidelijk.

Consequent in een dubbel pakket

Rokers gaven hun verslaving vijf keer vaker op, zelfs als de partner afstand deed van de reguliere Glimmstängel. Wat alcohol betreft, vertoonden de proefpersonen ook vijf keer meer gevolgen zodra de partner niets meer dronk. De koppels waren veel minder adaptief als het ging om het ondergaan van klinische tests zoals cholesterolcontroles of onderzoeken naar suikermetabolisme.
Volgens de wetenschappers moet dit resultaat worden opgevat als een uitnodiging om deze invloedsfactor in preventieaanbiedingen in overweging te nemen, vooral voor gehuwde paren.