Chocolade Dit zijn de meest populaire soorten chocolade

Fijn smelten, bitter van smaak of liever zoet als karton - de geesten zijn anders als het gaat om het kiezen van de lekkerste chocolade. We geven u een overzicht.

We kennen ze puur, met gemalen of hele noten of amandelen, gevuld met yoghurt of alcohol, met koekjes, kruiden of Trpckenfrüchte. Maar uiteindelijk zijn alle variaties van chocolade gebaseerd op het basisrecept: bitter, half bitterzoet, bitterzoet, volle melk of witte chocolade. Welke smaakt het best? Het hangt ervan af hoe zoet je tand is: de verschillende variëteiten verschillen hoofdzakelijk in suiker en cacao.

pure chocola

Bittere chocolade wordt gekenmerkt door een zeer hoog aandeel cacao - dat is 70% of meer . In tegenstelling tot melkchocolade smelt bitterzoete chocolade niet zo zacht op de tong en komt een beetje harder dan de veel zoetere volle-melkvariëteit. Volgens studies kan bittere chocolade een positief effect hebben op het vasculaire systeem van het lichaam (natuurlijk alleen bij matig genot) en hart- en vaatziekten voorkomen. De cacaokap wordt op de verpakking aangegeven - hoe hoger, hoe "waardevoller" de chocolade. Met 394 kcal per 100 gram heeft donkere chocolade het laagste aantal calorieën.

melkchocola

Deze lichtere chocolade is het populairst - en wordt daarom vaak gebruikt voor de klassieke chocoladefiguurtjes onder de kerstman of chocoladekonijntjes op de paastafel. Vooral haar zoete, romige smaak maakt haar zo gewild - en tegelijkertijd een beetje ongezonder dan haar donkere collega's. Melkchocolade heeft een hoog suikergehalte (minstens 536 kcal per 100 gram) en is ook verrijkt met melkpoeder.

Witte chocolade

Om eerlijk te zijn, je zou het misschien niet eens witte chocolade noemen - het bevat helemaal geen cacao! Alleen de gebruikte cacaoboter (witte chocolade moet ten minste 20% pure cacaoboter bevatten) maakt deel uit van de cacaoboon. Net als de melkchocolade, is de witte chocolade gemaakt van melkpoeder en verfijnd met een hoog suikergehalte en vanille.

drinkchocolade

Wat is er beter dan knuffelen met een warme chocolademelk op de bank na een koude herfst- of winterdag? Er zijn heel verschillende soorten chocolademelk. De eenvoudige variant komt direct uit de zak, is voorzien van veel suiker en additieven en wordt gemengd met heet water of warme melk. De vervelende calorie-valkuilen die je kunt vermijden als je het als moeder doet: neem zwaar geolied cacaopoeder (in de supermarkt met de bakingrediënten) of pure chocolade en roer het met een beetje kokossuiker, agavesiroop of honing in kokende melk. Kaneel en vanillestokjes zorgen voor een vrolijke toets.

Belgische chocolade

België is wereldberoemd om zijn chocolade, heeft meer dan 320 chocolaatjes en produceert meer dan 725.000 ton chocolade per jaar. Maar wat maakt Belgische chocolade zo uniek?

  • Belgische chocolade is zo fijn gemalen dat de structuur slechts 15 tot 18 micron is.
  • Het heeft een hoger cacaogehalte dan de meeste andere chocolaatjes.
  • Belgische chocolade bevat 100% cacaoboter.
  • Belgische chocolademakers gebruiken altijd hoogwaardige cacaobonen van de hoogste kwaliteit.

Als je van deze speciale chocolade wilt genieten, kun je die bewaren in een van de vele online shops. Sommige snoepwinkels (bijvoorbeeld Hussel) verkopen de zoete Belgische zonde in Duitsland.

De chocolade van Kerstmis

Al in september staat het op veel schappen in de supermarkt: kerstchocolade in de vorm van chocolademensen, chocolaatjes of boomversieringen. De meeste van deze producten zijn gemaakt van conventionele melkchocolade (zie hierboven). Het is vooral zoet en romig en smaakt vooral kinderen.

Zwitserse chocolade

Naast België staat Zwitserland ook wereldwijd bekend om zijn chocolade - de beste chocolatiers en enkele van de bekendste producenten van hoogwaardige chocolade komen uit ons buurland. "Zwitserse chocolade" is een beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor producten die daar feitelijk zijn geproduceerd. Met name de melkchocolade uit Zwitserland staat voor een zekere, delicate en meer melk en room dan de smaak met cacao.

Chocolade voor diabetici

Speciale diabetische producten, zoals chocolade zonder suiker, zijn overbodig en soms zelfs schadelijk gebleken. Als vervanger voor gewone tafelsuiker bevatten ze meestal meer vet of moeilijk te verdragen suikers zoals fructose of sorbitol. Iedereen die een gematigde voeding neemt, zal dit gezonder doen met een premium volle melk of nobele bittere chocolade - en zal ook minder snel suiker bevatten in het bloed. Diabetici moeten bijzondere aandacht besteden aan de kwaliteit van chocolade: die met kunstmatige smaakstoffen of andere vetten zoals cacaoboter moeten taboe zijn.