Chocolade zonder suiker Een echt alternatief voor chocoladeliefhebbers?

Minder suiker betekent minder calorieën. Maar kan chocolade gezoet met suikeralternatieven echt concurreren met het zoete origineel? In één oogopslag.

Chocolade zonder suiker - in eerste instantie klinkt het als de verkeerde wereld. Uiteindelijk zorgt het subtiel romige glazuur op de tong voor een ongelooflijk goed gevoel van zoete voldoening ... Maar wie calorieën wil besparen of diabeet is, en toch niet zonder Schoki wil, kan het soms proeven met chocolade gemaakt van suikeralternatieven. Het assortiment chocolaatjes is groot, vooral xylitol, erythritol en stevia worden veel gebruikt. Maar zijn ze echt "gezonder"? We hebben de meest voorkomende suikeralternatieven nader bekeken.

Probleem suiker

We verslinden ongeveer 35 kilo suiker per jaar per hoofd van de bevolking, waarvan maar liefst tien kilo chocolade is. Het probleem: suiker, vooral als ingrediënt in bewerkte voedingsmiddelen, kan het risico op bepaalde ziekten verhogen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten bij een hoge consumptie. Veel online winkels bieden nu een groot aantal chocolaatjes gemaakt met suikervervangers zoals xylitol of erythritol. Hoewel deze chocolaatjes iets duurder zijn dan de conventionele, is een test altijd de moeite waard. Trouwens, zoetekauwen katten moeten niet worden afgeschrikt door de onbekende smaak - zelfs voor de grootste zoetekauw is er zeker een alternatief voor conventionele tafelsuiker.

xylitol

De term xylitol omvat de suikervervanger xylitol - een suikeralcohol die in veel planten en vormen in het menselijk lichaam wordt gevonden als een tussenproduct in het metabolisme van koolhydraten - een voordeel ten opzichte van synthetisch geproduceerde zoetstoffen zoals aspartaam.
Wat is xylitol? Xylitol is het product van een chemische verandering in houtsuiker en komt bijvoorbeeld voor in berkenhout, stro, kokosnoten of maïskolven. Het wordt als tandvriendelijk beschouwd en wordt in toenemende mate verwerkt voor suikervrij snoep, inclusief chocolade.
Voordelen van xylitol: figuurbewuste zoetekauw let op: xylitol bevat dezelfde zoetkracht als tafelsuiker, slechts 40 procent van de calorieën! De suikervervanger hoeft, net als alle andere stoffen, geen gezondheidsrisico's te veroorzaken.
Nadelen: xylitol kan snel laxerend zijn. Dus ook hier geldt: less is more!

Je kunt bijvoorbeeld chocolade met xylitol bestellen in plaats van suiker.

erythritol

Wat is erythritol? Erythritol is een suikeralcohol die wordt geproduceerd door de fermentatie van glucose (glucose).
Voordelen van Erythritol: het suikeralternatief heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel en wordt goed verdragen, zelfs in grotere hoeveelheden - waardoor het de perfecte zoetstof is voor drankjes en desserts. Erythritol tast de tanden niet aan en dankzij de glycemische index is '0 ook geschikt voor karikaturisten met weinig karaat en diabetici. Zelfs mensen met fructose- of lactose-intolerantie kunnen veilig hun toevlucht nemen tot erythritol. Nog een pluspunt: Erythritol moet de smaak van suiker het dichtst benaderen.
Nadelen: Erythritol kan leiden tot spijsverteringsproblemen in grote hoeveelheden zoals een opgeblazen gevoel, stroompijnen en diarree. Volgens studies is de suikervervanger overigens onschadelijk voor de gezondheid. Iedereen die erythritolsuiker wil vervangen voor het bakken, moet echter rekening houden met het feit dat erythritol slechts ongeveer 70% van de zoetheid van suiker bevat en de gegeven hoeveelheid suiker opschalen bij het meten van erythritol.
Hier is chocolade met erythritol bijvoorbeeld te vinden:

Stevia

Stevia is een pure kruidenzoetstof afgeleid van de bladeren van de stevia-plant en is tot 300 keer zoeter dan conventionele suiker. Volgens de Voedselautoriteit mag de dagelijkse consumptie niet meer bedragen dan vier milligram per kilo lichaamsgewicht.
Voordelen van Stevia: "Steviolglycosiden" heeft weinig calorieën en geen cariës.
Nadelen : overmatig gebruik kan leiden tot onverenigbaarheden. Het voordeel van de nieuwe stevia-zoetstoffen voor de consument is twijfelachtig. Bij proeverijen werd de stevia-typische smaak vaak als onaangenaam ervaren. Bijvoorbeeld "zoethout-bitter".
Chocolade gezoet met Stevia is online beschikbaar op www.stevia-crystal.com