Zelfperceptie Een neusoperatie maakt je niet gelukkig

Een nieuwe studie toont aan dat een geopereerde neus vrouwen niet gelukkiger maakt - het is hetzelfde met andere schoonheidsbehandelingen. De reden hiervoor: een verstoorde zelfperceptie.

Nieuwe neus, nieuw leven, nieuw geluk? Helaas niet, zoals een recente studie aantoont. Een team van onderzoekers van de Universiteiten van Leuven in België en Heraklion op Kreta ondervroeg 226 patiënten met cosmetische chirurgie: de studie toont de prevalentie van een lichamelijke dysmorfiestoornis aan - vooral bij patiënten die een neusoperatie ondergaan. Dit betekent dat patiënten lijden aan een verstoorde zelfperceptie en te allen tijde dwangmatig omgaan met de fysieke tekortkomingen die zij als de hunne zien - ondanks succesvolle operaties blijft de kwaliteit van leven van deze mensen ernstig beperkt.

Patiënten die in het bijzonder last hebben van cosmetische chirurgie

In het onderzoek vertoonde in totaal 33 procent van de proefpersonen sypmtomas van een dergelijke lichaamsdysmorfe aandoening. Voor een nadere beschouwing, onderscheiden de wetenschappers deelnemers aan patiënten met medische en cosmetische redenen voor operaties. In de eerste groep had slechts twee procent de symptomen van een lichamelijke dysmorfe aandoening. Aan de andere kant, als nasale chirurgie om cosmetische redenen werd uitgevoerd, ondervond ongeveer 43 procent van de patiënten acute symptomen, aldus de experts. Het maakt niet uit of het een grote of kleine vlek was.