Sportblessures Pas op voor online diagnose

De zelfdiagnose van kleine of zelfs ernstige ziektes en sportblessures neemt toe door internet. Maar let op, niet alle aanbevelingen zijn echt goed en serieus.

Veel zoekresultaten die u op Google of Yahoo krijgt, zijn niet noodzakelijkerwijs aanbevolen. Dit geldt in het bijzonder voor therapeutische maatregelen voor sportblessures. Tenminste, dit is het resultaat van een Amerikaanse studie gepubliceerd in het Journal of Bone and Joint Surgery (JBJS).
Studieleider Madhav A. Karunakar van Carolinas Medical Center in Charlotte vond dat de kwaliteit van informatie op het web vaak sterk varieert. Vaak worden artsen in de praktijk geconfronteerd met gevaarlijke semi-kennis van hun patiënten en moeten ze de zelf gemaakte diagnose rechtzetten.

Controleer de aanbevelingen zorgvuldig

De onderzoekers evalueerden de zoekresultaten voor de tien meest voorkomende sportblessures in termen van volledigheid, begrijpelijkheid en nauwkeurigheid. Deze lijst bevat ligamentische tranen, tenniselleboog, knie- en schouderletsel. De eerste zoekresultaten van de zoekmachines Google en Yahoo werden geëvalueerd.
Volgens de studie leverden onafhankelijke sites, zoals non-profit deals, de beste resultaten op, gevolgd door wetenschappelijke sites en commerciële sites zonder directe verkoopinteresse. De gegevens van privéwebsites en teksten van nieuwsmedia die niet gespecialiseerd zijn in medische inhoud, blijken problematisch en niet erg serieus.

Veel online sites prijzen producten

Elke vijfde pagina die verscheen in de top tien van vermelde sites werd gesponsord en probeerde een bepaald product op de markt te brengen, dus de informatie was vaak bevooroordeeld. Ook werden de sites vaak slecht gemonitord en werden ze gebagatelliseerd voor de risico's en complicaties die mogelijk met de gepresenteerde therapie samenhangen om het product in het best mogelijke licht te laten verschijnen. Als een aanbeveling, vertelden de studieleiders de lezers dat je aandacht moet besteden aan zegels zoals het Health On the Net Foundation (HON) -certificaat, omdat dit zegel een zekere standaard garandeert. Het kwaliteitszegel verplicht aanbieders onder meer om transparantie te bieden met betrekking tot bronnen en auteurs, hun informatie en hun wetenschappelijke verantwoording.
Overigens kan het risico op sommige sportblessures worden geminimaliseerd door een gerichte warming-up.