Stress Dus stress houdt je bezig

Wat stress eigenlijk is, is waar het vandaan komt, waarom we het nodig hebben, wanneer stress onze gezondheid schaadt en - belangrijker nog - hoe je het kunt voorkomen.

We willen niet in de eerste plaats over de kwade stress gaan, maar kijk eens, waarom het bestaat, waar het opkomt en hoe je het kunt gebruiken om sterker, vitaler en gelukkiger te zijn. Dit is al een eerste stap richting stressmanagement: je verandert je houding tegenover stress. Als je een vrouw bent, kan dit zelfs belangrijker zijn dan mannelijke wezens. Omdat: het vrouwelijk brein is gevoeliger voor prikkels die stressreacties veroorzaken. En er is geen gewenningseffect zoals in het mannelijke brein. Hoe dan ook, dit is zo in het experiment met ratten. Veel studies met menselijke vrouwen laten zien dat ze een grotere kans hebben op angststoornissen en depressies dan mannen. Dat brengt ons bij de ongewenste effecten van Dauerstress. Overigens worden ze nog verergerd door het feit dat we te weinig of geen water drinken als we onder stress staan. Zeer ongunstig. omdat:

Constante stress maakt oud en ziek

  • Gewichtstoename: Stress duidt op een gebrek aan energie aan de hersenen. Op reageert het met hunkeren en hebzucht naar vet. Op de lange duur word je dik. Ontspannen mensen eten minder calorieën.
  • Kaal: een studie aan de universiteit van Lübeck was in staat om aan te tonen dat langdurige stress gunstig is voor versneld haarverlies. De eerste vonk is het hormoon CRH. Het maakt meer cortisol en testosteron vrij. Dit leidt op zijn beurt tot een gebrek aan energie, wat onder meer merkbaar is in de haarwortels.
  • Dementie-risico: van de 161 deelnemers aan een langdurig onderzoek in Zweden klaagden degenen met dementie vaak over aanhoudende of terugkerende stress in hun leven.
  • Hartproblemen : woede, stress en woede blijken de hartspier te verzwakken - tachycardie, hoge bloeddruk en een hartaanval kunnen de gevolgen zijn. Bij mensen met hoge stressniveaus stijgt volgens een onderzoek in Italië het risico op een hartaanval met 1, 9 keer in vergelijking met mensen die minder gestrest zijn.

stresstest

Hoe hoog of laag mensen hun stress leggen, hangt van veel factoren af. Deadline-druk is voor de ene maximale stress, voor de andere geen enkel probleem. Veel taken en projecten inspireren iemand en overweldigen anderen. Veel mensen weten niet eens dat ze onder stress staan ​​omdat ze een permanent verhoogde pols en een oppervlakkige ademhaling hebben - dus ze zijn permanent in de escape- en combat-modus. Want dat is precies wat de hele stressreactie van ons zenuw-, hormonaal en retentiesysteem inhoudt. In vergelijking met een situatie die als een gevaar wordt beoordeeld, warmt het lichaam alles op wat het nodig heeft om het gevaar af te wenden. Vechten, vluchten, bevriezen betekent in het Engels: vechten, vluchten, bevriezen. Dat is op zichzelf goed, maar het keert zich tegen ons als we in deze stress-modus blijven en ons niet ontspannen. Ontspannen betekent echter niet naar de bank kijken met een glas wijn, maar actief ontspannen met beproefde methoden zoals spierontspanning, yoga, meditatie, mindfulnesstraining. En tenslotte neemt 60 procent van de Duitsers regelmatig het risico om stress te vermijden of te verminderen, zoals uit een onderzoek van de DAK blijkt. Als u in Hamburg woont, is dit bijzonder belangrijk, omdat uit een onderzoek is gebleken dat het stressniveau van 44 procent van de ondervraagden als hoog wordt beschouwd. In Saksen-Anhalt zegt slechts 26 procent van de mensen dat.
Om erachter te komen hoe gestrest u bent, hebben we een stresstest voor u. De psychotherapeuten Dr. Nadine Schuster en professor Stefan Diestel exclusief voor True Fitness Blog. Er zijn zes vraaggebieden - u zult versteld staan.

stress management

Photo Gallery

Als uw stressniveau erg hoog is, hebt u absoluut uw persoonlijk stressmanagement nodig. Want zelfs als je het je nu niet realiseert, omdat je jong bent, fit en vol energie - stress is een energierief. Het absorbeert kracht, veerkracht, zachtheid en maakt je broos. Het brengt je in onevenwicht - fysiek of mentaal, of op beide niveaus. Dat merk je bijvoorbeeld in de manier waarop je met mensen omgaat. Kun je kalm blijven in moeilijke gesprekken, je punt maken, kritiek accepteren? Of stijgt uw hartslag onmiddellijk, ademt u platter en in uw hoofd wordt het saai of dreunt het? Dat is stress. Je stimulusverwerkingssysteem meldt een gevaar - ook al is het maar een telefoontje van je vader of een gesprek met de baas. Er is geen gevaar voor leven en ledematen. Maar ons stimulusverwerkingssysteem is gewoon ingesteld op sabeltandtijger. En de reacties zijn nog steeds zoals ze een miljoen jaar geleden waren, ten tijde van de eerste oprechte mensen. Alleen dat ze ofwel echt gegeten werden of dagen of weken rust hadden. Het systeem kon weer uitschakelen, kracht en kalmte keerde terug. Dat is vandaag anders. Hoe meer gestrest we zijn, hoe meer sabeltandtijgers we zien en hoe meer we uitlogen en hoe moeilijker het wordt om het leven meester te worden. Dit wordt aangetoond door de steeds toenemende aantallen geestesziekten, dementie en hartaanvallen. Hoewel je stresstest heeft geresulteerd in een lage mate van stress, begin nu met stressbeheer om je vitaliteit te krijgen. Een belangrijk punt hier:

Verminder stress

Je hebt het allemaal al eerder gehoord: glimlachen, ademen, mindfulnesstraining, emmerstop, yoga, wandelen, positief denken. Maar wat doe je regelmatig? We denken dat we alles weten over stress, maar 's middags geven we de voorkeur aan spaghetti napoli in plaats van rond te lopen. En 's avonds belonen we onszelf met een serie-sessie - was het ook erg vermoeiend! - in plaats van mediteren voor een ronde of naar yoga gaan. Sport is lastig. Sport is belangrijk, terwijl het hoofd draaien wordt geblazen, het cardiovasculaire systeem wordt versterkt en tijdens krachttraining voorzien we ons systeem van versterkend testosteron. Alles goed voor je gezondheid. Ontspannen en stress verminderen is iets anders. U hebt methoden nodig die u altijd, eenvoudig en automatisch kunt gebruiken. Bewust in- en uitademen is zo'n methode. Nu denk je misschien dat dit echt triviaal is, omdat je toch altijd ademt. Maar hoe vaak realiseer je je dat? Voel hoe de adem koel in de neusgaten in je stroomt, hoe de borstkas en de buik zich uitbreiden en vul met adem - levensenergie. DAT is bewust ademen. Minstens een minuutje. Of ga naar het museum. Een studie heeft aangetoond dat bloedcortisolspiegels aanzienlijk daalden na een bezoek van twee uur aan het museum. Je bent op zoek naar ademhaling en foto's in het hier en nu, met jou en je hersenen kan je overschakelen naar de ontspanningsmodus . Volgens Weleda trendonderzoek in 2017 slaagt 53 procent van de Duitsers erin om op dit moment bewust te leven - hoe ouder hoe beter. Helaas zijn de jongere ook meer ontevreden over hun baan - en dat is stress die je dringend moet verminderen. Het helpt je een goede balans tussen werk en privé te vinden.

Zet de stress op een dieet en ga van start!

Als je onder stress bent, hebben je zenuwen een dieet nodig. Dus voedingsmiddelen die je versterken: volle granen, veel bladgroente, vis, weinig vlees, weinig fruit. Alles dat magnesium bevat. Daarnaast sport. Omdat stress je dik maakt. Ongezond eten is stress voor het lichaam omdat het niet weet hoe het vet en suiker en lege koolhydraten moet metaboliseren. Dus geen witte bloem, geen suiker en gewoon volkoren.

work-life balance

Een van de redenen waarom ons evenwicht tussen werk en privéleven steeds bedreigender wordt, omdat grenzen vervagen. Displays vangen onze aandacht op tot 12 uur en meer per dag. Wat is werk, wat is vrije tijd - zelfs deze grens is wazig. Mindfulness voor wat we doen, neemt af. Alleen al het dragen van een smartphone vermindert zowel de cognitieve prestaties als de concentratie. "Multitasking, dat wil zeggen de coördinatie van verschillende veeleisende taken, leidt vaak tot stress", zegt professor Dr. Lars Schwabe, hoofd van het onderzoeksgebied van Kongintion Psychology aan de Universiteit van Hamburg, expert Weleda Trend Research 2017. "Tegelijkertijd zijn er losse sociale relaties, onduidelijke rolbetrekkingen en de arbeidsmarkt. eiste flexibiliteit voor angsten, onzekerheid en spanning. " Een aandoening die op korte termijn symptomen kan veroorzaken: " Verhoogde prikkelbaarheid, angsten, geheugenproblemen, hartkloppingen en hoofdpijn behoren tot de typische spanningsverschijnselen, " zei Prof Schwabe, eraan toevoegend dat de balans tussen werk en privé uiterlijk op het laatst gevaar loopt. Hoog tijd voor digitale detox, time management en mindfulness training In het moment zijn Gevoel wat je doet Wat gezegd is: als ik ga, ga ik Wanneer ik eet, eet ik Wanneer ik droom, droom ik Wanneer ik werk, Ik werk, al in mijn tijd, dat is de balans tussen werk en privé, dan kan je systeem goed schakelen tussen stressmodus en rust, en dan is er geen ongezonde cortisolaccumulatie.

cortisol

Het hormoon cortisol speelt een belangrijke rol in de context van stress. Het is op zichzelf niet schadelijk, maar helpt het lichaam om energie te leveren. Dit is belangrijk in de ochtend, dus je kunt opstaan. In de ochtenduren is het natuurlijke cortisolgehalte hoger dan in de avond . Het wordt van cruciaal belang met dit steroïde hormoon van de bijnierschors, als het permanent in hoge concentratie in het lichaam blijft. Dit gebeurt wanneer je permanent gestrest bent. Je lichaam verhoogt de cortisolproductie wanneer je een situatie als een gevaar beoordeelt. Dat gebeurt in het hoofd. De oproep van je vader of het gesprek met de baas wordt beschouwd als stressvol op basis van je ervaring en huidige toestand. En het lichaam snelt naar je toe: adrenaline wordt vrijgegeven, cortisol splitst glucose om energie te leveren, zodat je kunt vechten of vluchten. Het enige slechte ding is dat cortisol niet wordt afgebroken, als je NIET fysiek actief bent, dus niet echt fysiek vecht of hardloopt voor je leven. Het gaat dan door met het splitsen van glucose en deze ongebruikte energie op te slaan als vet. Dat is de reden waarom permanente stress je ziek maakt. Maar dit is waar meditatie, mindfulnesstraining en andere ontspanningsmethoden binnenkomen. Omdat actieve ontspanning de cortisolreactie stopt, evenals racen of vechten .