Dikke artsen met overgewicht zijn te compliant

Zwaarlijvige artsen hebben de neiging om hun patiënten een paar kilo te overladen. Lean-artsen hebben de betere strategieën. Dit werd aangetoond door een recente Amerikaanse studie.

Het onderwerp overgewicht is een gevoelig onderwerp. Niemand hoort zijn dokter graag zeggen dat je moet afvallen. Maar wat is eigenlijk, als de dierbare oom Doc zelfs een paar pond te veel op de weegschaal brengt? Hij zou je moeten begrijpen en toegeven aan de koorts. Dit lijkt het geval te zijn, zoals onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health nu opmerkten: de wetenschappers vroegen zich af welke impact de BMI van een arts had op de diagnose en behandeling van patiënten met overgewicht. Om dit te doen, keken de onderzoekers naar 500 artsen en ontdekten dat artsen met een BMI tot 25 (mager) veel vaker met hun patiënten een gewichtsverlies discussie begonnen dan hun dikkere tegenhangers met een BMI boven de 25. In een verhouding van 30 procent 18 procent.
Betrouwbaar advies
Het onderzoek toonde ook aan dat artsen met een normaal gewicht veel meer vertrouwen hadden in hun mogelijkheden en in staat waren patiënten de juiste strategieën voor gewichtsverlies en tips voor meer lichaamsbeweging bij te brengen. De zwaargewicht artsen, echter, trok veel vaker het recept blok en voorgeschreven hun patiënten medicijnen die moeten helpen met gewichtsverlies. Ze waren ook meer geneigd te melden dat ze hun patiënten hadden geholpen om af te vallen. "De zelfevaluatie van artsen bij de behandeling van obese patiënten moet worden verbeterd", zegt studie directeur Prof. Sara Bleich. "Beste door obesitas-training of permanente medische opleiding."