In de stilte ligt de kracht Waarom momenten van stilte zo belangrijk voor ons zijn

In de tredmolen van het leven zijn momenten van kalmte een zegen. We onthullen waarom u uw tijd vaker moet wegnemen van de drukte.

Als je niet op het platteland leeft, is lawaai bijna een manier van leven. Weg-, spoor- en luchtverkeer brullen om ons heen, vooral in steden, 24 uur per dag, naast het rinkelen van mobiele telefoons, luide mensenmassa's, radio's en televisies. Dat constante geluid maakt ziek, bevestigt zelfs wetenschappelijke studies. Volgens het Federale Milieuagentschap kan aanhoudend lawaai in de leefomgeving hypertensie en slaapstoornissen veroorzaken en het risico op een hartaanval vergroten. Het is daarom des te belangrijker om te genieten van momenten van rust. Maar je moet dat bewust mogelijk maken!

Creëer eilanden van vrede

Soms is het moeilijk om aan de dagelijkse routine te ontsnappen en te genieten van momenten van stilte. Daarom is het belangrijk om naar plaatsen te zoeken waar je kunt. Dus hoe zit het met een bos of weide lopen weg van drukke wegen, drukke binnensteden en bouwplaatsen? Laat je mobiele telefoon thuis (of zet hem in ieder geval uit) en sta jezelf een tijdje toe zonder continu geluid.

Als je alleen naar de zachte geluiden van de natuur luistert, zie je eerst hoeveel lawaai in het dagelijks leven er om een ​​heen heerst.

Als je een (relatief afgeschermde) tuin hebt, kan het natuurlijk ook een oase van rust voor je zenuwen worden - het belangrijkste in en om je is gewoon stilte. Voor stadsmensen is er natuurlijk ook de plaatselijke bibliotheek, waar geen reden is voor geheimhouding.

Stille seminars en klooster als een toevluchtsoord

Stille seminars en bezoeken aan kloosters bieden een bijzonder radicale breuk met het hectische lawaai van alledag. Hier kun je niet alleen genieten van de stilte, maar ook mediteren en reflecteren op jezelf. Overeenkomstige cursussen zijn bijvoorbeeld te vinden in het Zen-klooster Liebenau of het klooster Wennigsen (beide in Nedersaksen), het klooster Nütschau in Sleeswijk-Holstein, de abdij Varensell in Oost-Westfalen of het benedictijnenklooster in Fischingen in Zwitserland. Andere Duitse kloosters staan ​​vermeld onder ' ' aan '', je kunt ook meer te weten komen over kloostervakanties.

Natuurlijk kun je je ook terugtrekken in een berghut of een ongerept strand en jezelf voorschrijven om in je eentje te zwijgen.

Als je de stilte niet kunt verdragen, is er iets mis

U moet worden gewaarschuwd als u continue irrigatie nodig heeft om u een goed gevoel te geven. Sommige mensen komen na het werk thuis en zetten onmiddellijk de televisie aan - maar deskundigen waarschuwen dat dit diepe problemen kan aangeven. "Lopende televisies of radio's maken mensen zich een beetje eenzaam voelen, " Dr. Stefan Benna, psycholoog en gedrags- en schematische therapeut uit Mainz, tegenover 'aponet.de'.

"De irrigatie leidt af en je hoeft geen rekening te houden met jezelf en je problemen.

Dit is soms logisch, zolang het niet helpt om permanent te ontvluchten voor persoonlijke problemen, in plaats van ze aan te pakken. "Degenen die zelfs korte perioden van stilte niet kunnen verdragen, moeten zich afvragen waarom dit zo is, en indien nodig psychologische hulp zoeken.